Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Nigeria: Frygt for nye angreb kan medføre sult

Landsbybeboere tør ikke vende hjem og høste deres marker af frygt for bevæbnede nomadehyrder. Det kan udløse en ny katastrofe.

Nigeria: Frygt for nye angreb kan medføre sult

Nomadehyrders angreb på lokale landsbysamfund i Nigeria er blevet færre, siden hyrder fra Fulani-stammen midt i juli angreb en række landsbyer og dræbte hundredvis af bønder. Blandt de dræbte er 380 medlemmer af Kristi Lutherske Kirke i Nigeria, som Mission Afrika samarbejder med.

De massive angreb er nu afløst af sporadiske drab på bønder, der er på vej ud til deres marker. Bagholdsangrebene har blandt de fordrevne bønder udløst en frygt for at vende tilbage for at høste.

Bagholdsangreb
– Den seneste uge har der ikke været massedrab på landsbybeboere. Men der har været enkelte bagholdsangreb på bønder, mens de var på vej ud for at arbejde i markerne. Her er enkelte bønder blevet dræbt. Men ingen samlede angreb på landsbyerne i den sidste uges tid, oplyser Felix Samari, der er kommunikationsmedarbejder i Kristi Lutherske Kirke i Nigeria.

Hvordan tager kirken situationen lige nu?

– Det gør stort indtryk på de kristne i vores kirke, og vi har netop afsluttet flere dages bøn og faste for situationen. De kristne fastede sidste uge, og de fleste fortsatte fasten tre dage i denne uge.

Ærkebiskop appellerer for fred
Kirkens ærkebiskop, Musa Panti Filibus, udsendte kort efter fasten denne meddelelse til alle kirkens medlemmer og venner via Facebook:

”Kære brødre og søstre i Kristus, kære venner! Jeg vil på vegne af Kristi Lutherske Kirke i Nigeria udtrykke min dybeste taknemmelighed til alle kirkens medlemmer, til alle venner og samarbejdspartnere, som har stået sammen med os i de seneste tre dages bøn og faste i anledning af den vold, som især finder sted i det nordlige Nigeria i dag.
”I skal have tak, fordi I står sammen med os med bøn og omtanke i denne svære og udfordrende tid.
”Mod slutningen af denne fastetid, vil jeg appellere til alle trofaste kristne at holde ud og være vedholdende i bøn, faste og omtanke, så vi kan gøre vores bedste for at fremme og skabe gode rammer for fred og retfærdighed i Nigeria. Jeg vil endnu en gang sige jer tak. Gud velsigne jer! Og må der blive fred i Nigeria! Amen.”

Bøn, faste og handling
Samtidig organiserede sammenslutningen af kristne sammenslutning i Nigerias i Adamawa-stat en march for at protestere mod drab af uskyldige i staten. Mange tusind kristne har samlet sig i Yola og demonstrerer i øjeblikket på gaden for at udtrykke deres frustration over situationen, men blev forladt af politiet. Imidlertid opfordrede de kristne gennem sammenslutningens lederen biskop Dami Stephen Mamza fra det katolske bispedømme i Yola Nigerias regering til at fremskynde tiltag for at bringe de uophørlige drab til ophør, oplyser kommunikationsmedarbejder Felix Samari.

Krisen er angiveligt mest en strid om jord. Fulanerne er nomadehyrder, mens de øvrige indfødte stammer stammen er bønder.

Kirkens medlemmer modtager fortsat fordrevne og huser dem i deres hjem. Mission Afrika har sendt 60.000 kroner for at kirken kan støtte disse familier, så de har råd til at tage sig af en husholdning, der pludseligt er blevet flere gange større.

Sulten lurer
I et af lokalsamfundene, Ngorodipa i Mayo Belwa-distriktet, har tusindvis af internt fordrevne søgt ly i skolebygninger. Der opholder de fordrevne sig lige nu, og tør ikke vende tilbage til deres marker af frygt for angreb.

– Det er et stort problem. For hvis de ikke dyrker deres afgrøder, får de ingenting at spise. Og så er problemet pludselig mangedoblet, fortæller Felix Samari og fortsætter:

– Ud over at vi i kirken følger situationen tæt, er vi også bekymrede for fremtiden. Hvad sker der, hvis de fordrevne ikke kan vende hjem og ikke tør gå ud på deres marker og høste deres afgrøder? Vi høster jo ikke året rundt. Derfor der det absolut nødvendigt, at markerne bliver høstet. Hvis ikke, står vi over for en ny katastrofe.

Medarbejdere og frivillige fra kirken er sammen med de tusindvis af fordrevne for at give dem mad og trøste og berolige dem

Støt Projekt 3019: Nødhjælp nu