Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Nigeriakirke hjælper flygtende familier

Kristi Lutherske Kirke i Nigerias hovedkvarter i Numan tager imod kvinder og børn, der har mistet hus og hjem, efter at fulani-hyrder har angrebet deres landsby.

Nigeriakirke hjælper flygtende familier

Kristi Lutherske Kirke i Nigeria (LCCN) tager sig af fordrevne fra en landsby, der blev angrebet af fulanske nomadehyrder for nylig. Familier strømmer hele tiden ind til kirkens hovedkvarter i Numan, hvor de indlogeres hos kirkens medlemmer.

Over 100 personer er fordrevet fra landsbyen. Der er flere dræbte og flere af kirkens medlemmer meldes savnede.

– Vi er ved at danne os et overblik over situationen. Det vigtigste lige nu er at give husly til de fordrevne, fortæller kirkens kommunikationsmedarbejder Felix Samari.

Kirken vil prøve at forsone parterne og holder snart en workshop for lokale organisationer.

Konflikt mellem nomadehyrder og landmænd
Angrebet på landsbyen tæt ved Numan kommer i kølvandet på flere angreb fra fulanske nomadehyrder det seneste år, fortæller han. Landsbyen er blevet angrebet flere gange de seneste måneder.

Internationale medier rapporterer om uroligheder i flere delstater. Mindst 86 mennesker er ifølge CNN blevet dræbt i angreb i Plateu State i det centrale Nigeria, og i Borno State dræbte en selvmordsbombe 31 personer, ifølge BBC.

Angrebene kan eskalere en konflikt, der ikke blot er etnisk og religiøs, men er en kamp mellem nomader og fastboende, mellem kvægbrug og landbrug, mellem det, nogle vil kalde det gamle og det nye Nigeria.

– De angriber landsbyen i en konflikt om jord, som landmændene inddrager til at dyrke på. Det er i bund og grund en konflikt mellem landmænd og hyrder, forklarer Felix Samari.

Kirkens medlemmer giver husly og mad
Landsbyens indbyggere er nu fordrevet fra deres hjem og ejendom, og i går ankom nogle af dem til kirkens hovedkvarter. Kirken prøver nu at hjælpe dem, oplyser Samari.

Hvordan?

– Det vigtigste lige nu er at give dem husly. Kirken har oprettet en lejr, hvor de kan være. Nogle bliver indlogeret privat hos kirkens medlemmer. Der er værter, som er klar til at huse den gruppe fordrevne, der ankom til kirkecentret i går. På længere sigt vil kirken støtte værterne med mad og andre fornødenheder, som er nødvendige for at kunne huse de fordrevne.

Kirkemedlemmer stadig savnede
Der er ikke tal på, hvor mange fordrevne, det drejer sig om, forklarer Felix Samari.

– De fleste er kvinder og børn. I går kom tre familier, og der kommer hele tiden flere. Jeg vil regne med, at over 100 personer er fordrevet fra landsbyen.

Nogle i landsbyen blev dræbt. Var nogle af dem fra kirken?

– Nej, i de seneste angreb er ingen fra kirken blevet dræbt. Men der er folk fra landsbyen, som er blevet dræbt. Og vi er stadig ved at samle information fra det seneste angreb. Så vi ved endnu ikke, om nogle af vores kirkemedlemmer er blandt de dræbte. Nogle er meldt savnede, men vi ved endnu ikke, hvad der er sket med dem.

Opretter særlig enhed til nødhjælp
Hvad vil kirken gøre i den nærmeste fremtid?

– I kølvandet på konflikten, er kirken ved at forberede en særlig afdeling, der kan yde nødhjælp i disse situationer. For landsbyerne er blevet angrebet igen og igen i over et år nu. Sammen med lokale partnere, vil vi sende fødevarehjælp for at møde de akutte behov.

– Kirken er også på forkant i forhandling med myndighederne. Ærkebiskoppen taler med myndighederne og har også kontaktet andre interessenter for at se, hvordan vi sammen kan takle problemet. Det vigtigste lige nu er at hjælpe de fordrevne.

Workshop og forsoningarbejde
Vil I også engagere jer i en forsonings-proces på længere sigt?

– Ja, naturligvis. I den nuværende situation, vil kirken gå ind og arbejde for forsoning mellem parterne. Helt konkret arrangerer vi i næste måned en workshop, hvor disse emner vil blive diskuteret og forskellige organisationer, også lokale organisationer, vil blive kaldt sammen her i kirkecentret i Numan.

Kristi Lutherske Kirke i Nigeria (LCCN) er Mission Afrikas ældste samarbejdspartner. Kirken er et direkte resultat af missionær Niels Brønnums arbejde og blev etableret som selvstændig kirke i 1913. Kirken har i dag over 2 millioner medlemmer.

Læs mere om Kristi Lutherske Kirke i Nigeria.

Billedet foroven er fra et angreb på Numan i 2016. Foto: Felix Samari.

Støt Projekt 3026: Kristi Lutherske Kirke i Nigeria nu