Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Nigeriansk præst: ”Uden Gud vil vi aldrig kunne glemme og tilgive det her”

Boko Haram hærger kirkerne i det nordøstlige Nigeria. Felix Samari, informationsmedarbejder ved Mission Afrikas partnerkirke Kristi Lutherske Kirke i Nigeria (LCCN), har talt med seks fremtrædende LCCN-ledere om situationen.

Flere end 20.000 LCCN-medlemmer er flygtet fra Boko Harams hærgen i det nordøstlige Nigeria.

Boko Haram-angrebene i Nigeria er uden tvivl en national katastrofe og et angreb på kirkerne i det nordøstlige Nigeria.

Forskellige organisationer og endda flere medier har forsøgt at dække over den islamistiske sekts brutalitet over for kirken, men det står desværre stadig meget klart for os, at Boko Harams overordnede mål er at islamisere Nigeria. Dette mål bliver tydeligt understreget ved det faktum, at kirkerne altid er Boko Harams første mål, når gruppen angriber en by.

I LCCN er vi overbeviste om, at det handler om, at evangeliets gennemslagskraft er blevet en trussel mod islam.

Flere end 1,5 millioner mennesker er blevet fordrevet af Boko Haram i Nigeria. Kristne er blevet jaget fra deres hjem, og deres mad og landbrugsmateriel er blevet plyndret af den islamistiske sekt.

LCCN-medlemmer har sørget for husly til adskillige internt fordrevne personer i kirkens hovedkvarter i Numan og derudover givet støtte til omkring 5.000 flygtninge.

Fakta: Boko Haram

  • Grundlagt i 2002
  • Arabisk navn: ´Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’awati wal-Jihad´, som betyder: “Folk, der er bundet til profetens lærdom og Jihad”
  • Fokuserede i begyndelsen på at opponere mod vestlig uddannelse og fik derfor “øgenavnet” ´Boko Haram´, der på Hausa betyder: “Vestlig uddannelse er forbudt”
  • Begyndte at operere militært i 2009 med det formål at skabe en islamisk stat
  • Grundlæggeren Mohammed Yusuf blev dræbt i 2009
  • Tusindvis af nigerianere er blevet dræbt; de fleste i det nordøstlige Nigeria. Gruppen har også angrebet politi og FN-hovedkvarteret i hovedstaden, Abuja
  • omkring tre millioner nigerianere er påvirkede af Boko Haram i deres daglige liv
  • Erklæret terrorist-gruppe af USA i 2013

Kilde: BBC News

Stiftet Arewa er det mest påvirkede af de ni LCCN-stifter. Stiftsbiskoppens sekretær, Rev. Gayus, fortæller, at de fleste LCCN-forsamlingssteder i området er brændt ned.

”De gik fra hus til hus, tog madvarerne og satte ild til kirkebygningerne og møblerne samt præstens bopæl. Både kirkerne LCCN No2 Gerewol og LCCN Garden City i Mubi er brændt ned,” siger han.

For bispesekretær i Shall-Holma-stiftet, Rev. Abafras, har angrebet i Mubi sat sig fast på nethinden for altid. Hans datter blev fanget i byen i hele tre uger, inden hun lykkeligvis blev reddet ud af den nigerianske hær.

”Vi mistede alt håb om at se hende igen. Vi kunne ikke finde hende. Men Gud beskyttede hende. Hun løb fra det ene skjulested til det andet. Sammen med en anden pige fra Kaduna skjulte hun sig blandt andet i en nedbrændt kirke. De blev jagtet som dyr, men Gud beskyttede dem. Boko Haram har styrket vores tro på Gud, for nu ved vi af erfaring, at Gud står os bi,” siger Abafras.

”Vore brødre er blevet slagtet”

Rev. William, præst i den nedbrændte kirke LCCN Garden City, anslår, at hans kirke står over for sin levetids største krise og udfordring.

”En kirke, som 1.000 mennesker er tilknyttet, blev ødelagt. Mange af vore brødre blev slagtet, og ejendele blev røvet. Vi har mistet så meget, og uden Gud vil vi aldrig glemme og tilgive det. Selv i de kirker, der ikke var taglagt, samlede man møblerne og satte ild til bunkerne. Det er meget smertefuldt for os”.

”De, der kendte byen Mubi før det oprørske angreb, vil forstå, at det vil tage 50 år, inden byen kan tage sig ud, som den gjorde før angrebet. Mange vil ikke vende tilbage, og det har allerede påvirket kirken. Hvis dette ikke er Bibelens profetiers endelige opfyldelse, vil vores bønner bringe det til ophør,” siger han.

Også den store LCCN-katedral i byen Gombi, omkring 60 kilometer vest for Mubi, er blevet brændt ned. Om dette angreb fortæller sognepræst Ayuba følgende:

”Da de [Boko Haram red.] kom hertil, råbte de: ”Allahu akbar” [Allah er stor red.] og satte herefter ild til de kristne forsamlingssteder. Mærkværdigt var det, at moskeerne midt under angrebet kaldte til bøn, hvorefter Boko Haram-medlemmerne gik hen i moskeerne og bad. De plyndrede vores ejendomme og satte ild til de kristnes huse. Dette er uden tvivl et angreb på kirken og det, den står for.”

Stærkere tro

Mr. Zange, en LCCN-kirkeleder fra grænselandet mellem Adamawa- og Bornostaten, fortæller, at der nord for byen Biu i Borno, der ligger omkring 150 kilometer nord for Numan, ikke er en eneste kirke tilbage.

”De [Boko Haram] forfølger de kristne og dræber dem, uanset hvor de er i det område. Min bror og familie undgik med nød og næppe døden. Hvis du er kvinde og nægter at gå med hijab, dræber de dig, fordi de antager, at du er kristen. De forsøger desuden at blive gift med enhver ung kvinde, der bor sammen med sine forældre for kun 2.000 naira,” siger han.

Nogle steder bærer militærets og de lokale selvtægtsmænds indsatser heldigvis frugt. Disse steder vender folk tilbage til, når freden har lagt sig. Men normale søndagsgudstjenester og andre kirkeaktiviteter bliver gennemført under strenge sikkerhedsforanstaltninger, og ofte bliver kirkeaktiviteterne da også afkortet for at minimere risikoen for angreb.

Alle disse steder viser kirken imidlertid mere mod, fordi man har formået at holde sammen.

For eksempel samles menigheden fra den nedbrændte LCCN-katedral i Gombi i et improviseret træ- og zinktelt hver søndag.

”Siden angrebet er vores tro blevet stærkere. Folk frygter ikke at komme i kirke. Vi har set Guds værk her, og vi vil fortsætte med at lovprise Ham,” siger Rev. Danjuma.

Så meget er ødelagt

Indtil videre har LCCN mistet flere end 30 forsamlingssteder alene i stifterne Arewa og Shall-Holma.

Flere end 50 kirkemedlemmer er foreløbigt blevet dræbt efter Boko Haram-angreb og ejendele til en værdi af mere end 30 mio. ngn blev ødelagt i Gombi-katedralen – og endnu flere værdigenstande i Mubi og andre områder i Arewa og Shall-Holma.

Flere end 20.000 LCCN-medlemmer er flygtet fra deres hjem, og deres hjem er ødelagte og plyndrede.

Men:

Dog, hvad jeg havde af fortjeneste, det regner jeg nu på grund af Kristus for tab. Ja, jeg regner så vist alt for tab på grund af det langt større at kende Kristus Jesus, min Herre. På grund af ham har jeg tabt det alt sammen, og jeg regner det for skarn, for at jeg kan vinde Kristus (Fil. 3, 7-8).

 

Støt Projekt 3026: Kristi Lutherske Kirke i Nigeria nu