Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Mission Afrika åbner børnetøjsbutik i Mali

En ny butik i Mali skal sælge dansk børnetøj, der ikke må sælges i Danmark på grund af småfejl. Butikken bliver startskuddet for et unikt samarbejde mellem Mission Afrika og børnetøjsproducenten HRT TEXTILES fra Ikast.

Mission Afrika åbner børnetøjsbutik i Mali

Til maj kaster Mission Afrika sig ud på et nyt marked, når vi åbner en børnetøjsbutik i Malis hovedstad Bamako. Her skal Mission Afrikas partner MFLM (Luthersk Brødremission i Mali) sælge dansk børnetøj, som leveres af børnetøjsproducenten HRT TEXTILES fra Ikast.

Tøjet er af høj kvalitet produceret til danske brands, men kan på grund af småfejl ikke sælges i EU, og derfor sender Mission Afrika det i samarbejde med organisationen Dooni-Dooni til Mali, hvor det godt må sælges.

Overskuddet skal fordeles mellem MFLM’s og Dooni-Doonis projekter: Halvdelen til at hjælpe Malis børn i skole og den anden halvdel til at støtte nogle af de mange familier, der lever i Bamakos slumområder.

Et samarbejde, der kommer alle til gode

Selvom tøjet er andensortering betyder ikke, at der er noget i vejen med det. Det har måske bare en ujævn syning, en stoffejl eller en anden næsten usynlige defekt, der gør, at tøjet af konkurrencehensyn ikke kan sælges herhjemme.

Mission Afrika har aldrig samarbejdet med en tøjproducent før, så projektet er startskuddet til en helt ny type kompetenceudveksling. Claus Mikkelsen, medejer og salgsdirektør i HRT TEXTILES, glæder sig over den nye konstellation.

”Vi støtter mange gode formål, men har en forkærlighed for projekter der skaber udvikling og vækst. Vi synes, at dette projekt har en anderledes tilgang til udviklingshjælp, og vi har derfor valgt at involvere os,” siger han.

”Vi har hos HRT altid haft fokus på at producere så bæredygtigt og miljøbevidst som muligt. Ved at sørge for at tøj med minimale defekter stadig bliver anvendt, sikrer vi, at der er endnu mindre spild i vores produktion,” siger Claus Mikkelsen.

Åbningsfest til maj

Hvis alt går som planlagt, åbner butikken til maj 2017, og lige nu er de i MFLM i gang med alle forberedelserne. Pierre Moulna, der er leder af de missionærere fra Cameroun, hvis arbejde i Mali støttes af Mission Afrika, er tovholder for projektet i Mali. Han glæder sig til at se butikken åben.

”Det bliver spændende at se, hvordan tøjet fra Danmark kan blive til velsignelse hernede. Vi er mange, der glæder os til at komme i gang, og vi er sikre på, at det nok skal blive en succes,” siger Pierre Moulna.


Tre spørgsmål til Maria Haahr, partnerkoordinator og tovholder på projektet for Mission Afrika:

Hvem skal købe tøjet?

Der bor cirka to millioner mennesker i hovedstaden Bamako i Mali. Meget af det tøj, man kan købe i byen er billigt produceret tøj af dårlig kvalitet – noget af det er fra overskudslagre rundt omkring i verden, som er endt i store partier i Mali. Der er en mindre lokal produktion af traditionelt tøj, men den dækker slet ikke efterspørgslen. Den lokale produktion kan slet ikke følge med. Samtidig er der en voksende middelklasse, som efterspørger tøj af god kvalitet til deres børn. Derfor har vi vurderet, at der er et marked for tøjet fra HRT TEXTILES. Prisen på tøjet bliver sat løbende alt efter udbud og efterspørgsel. Inden vi satte projektet i gang, lavede vi en markedsundersøgelse og den giver os grund til at tro, at projektet kan give et godt, solidt overskud til aktiviteterne i Mali.

Hvem skal sælge tøjet?

Mission Afrika har indgået et samarbejde med organisationen Dooni-Dooni om dette projekt, og det er folk fra Luthersk Brødremission i Mali (MFLM) og Dooni-Dooni Mali, der kommer til at stå for salget. På sigt er det muligt at tænke i nye baner som for eksempel, at butikken kan sælge andre ting som bestik eller andet, der er i overskud fra Mission Afrikas 74 genbrugsbutikker i Danmark. Der bliver også tænkt kreativt omkring salg af tøjet for eksempel ved arrangementer. Vi er stolte over, at vi på denne måde er med til at hjælpe vores lokale samarbejdspartnere med at skabe egne indtægter.

Hvem kommer til at tjene på tøjet?

Overskuddet fra salget af tøjet bliver delt mellem Luthersk Brødremission i Mali, som er Mission Afrikas lokale partner, og Dooni-Dooni Mali. Pengene går til Dooni-Doonis arbejde med at sende børn fra fattige familier i skole og MFLM’s diakonale og udviklingsmæssige arbejde. Overskuddet bliver fordelt ligeligt.