Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Ny leder: Vi mennesker flyder rundt i overproduktion

”Genbrug gemmer på så meget glæde. Hvorfor skulle jeg ikke kunne blive glad for noget, som andre har været glade for? Den tilgang vil jeg gerne gå foran med som leder,” siger Bente Mikkelsen Pahus, ny leder i Mission Afrika Genbrug.

Ny leder: Vi mennesker flyder rundt i overproduktion

Da Bente Mikkelsen Pahus vendte hjem til Danmark efter 12 år i USA havde hun 3 kubikmeter ting med. Resten var solgt eller givet væk. En af de ting, der fik lov til at tage turen både til og hjem fra USA var en lille, blå bakke, som hun faldt over i København ”for 100 år siden”.

”Den er ikke noget i sig selv. Men hver gang jeg kigger på den, så tænker jeg på København, og det gør mig glad,” siger hun.

Bente er 50 år og nyligt ansat leder af Mission Afrikas genbrugsarbejde. Og så elsker hun ting. Men de skal ikke være prangende eller have det korrekte mærkat i modemæssig forstand. I bund og grund mener hun, at vi mennesker flyder rundt i overproduktion.

”Genbrug gemmer på så meget glæde. Hvorfor skulle jeg ikke kunne blive glad for noget, som andre har været glade for? Ellers kan jeg jo bare ”genopfinde” det med en gang billig maling i en lækker farve. Den tilgang – eller drøm om man vil – vil jeg gerne gå foran med som leder i Mission Afrika Genbrug,” siger Bente.

Tomme ord er det ikke.

I Vejlevillaens køkken-alrum står en brun lædersofa af ældre dato. Makkerne, to læderstole, står i stuen. Hele herligheden er købt for nyligt i Den Blå Avis. Mellem stolene, som allerede er opgraderet til ”yndlings”, står et genbrugsbord, der er købt for 15 dollars i Chicago. I vindueskarmen i køkkenet sejler et imponerende, flot træskib, og på væggene hænger alt andet end kopier af Monets åkander. I det hele taget er der ikke meget ”Børge Mogensen” eller ”Alle har ret til et fedt køkken” over hjemmet, der huser Bente, manden Kristian og hans børn. Til gengæld er der kaffe og småkager, levende stearinlys, hyggekroge og plads til gode samtaler.

For nok er Bente vild med ting, men det er mennesker, hun brænder for.

”Jeg ser utrolig meget frem til at møde alle de involverede i genbrugsarbejdet. Kan vi ikke bare komme i gang med det med det samme,” siger hun med et smil.

Leder for mere end 2.000 frivillige

Trangen til at leve mere simpelt blev for alvor vakt, da Bente første gang rejste til USA i 1998. I bagagen havde hun på det tidspunkt en bygningsingeniøruddannelse, det meste af en teologiuddannelse og sin tro på Gud. I to år boede hun på 2 x 3 kvadratmeter i et kristent fællesskab i Chicago og arbejdede som daglig leder i et af fællesskabets herberg for hjemløse kvinder med børn.

”Dér begyndte jeg for alvor at brænde for det simple i livet. At sætte pris på det, jeg har fået givet. Den lektie har der været en meget stor velsignelse i, synes jeg. For min tro betyder det også helt enkelt, at Gud har inviteret mig til oksesteg, som den jeg er. Han spiser den ikke uden mig; jeg skal bare møde op,” forklarer hun.

Som leder af Mission Afrika Genbrug får Bente ansvaret for en håndfuld ansatte medarbejdere samt 73 genbrugsbutikker med mere end 2.100 frivillige butiksmedarbejdere i hele Danmark. En stor mundfuld, som hun har ”smagt” før og kan lide.

Bente har tidligere været ansat som fundraising- og kommunikationsansvarlig i Mission Øst. I de sidste 12 år har hun boet i USA og haft forskellige lederstillinger i en række non-profit-organisationer, der minder om Mission Afrika; blandt andet seks år som souschef i House of Neighborly Service i Colorado.

Som fortiden afslører, har hun en særlig kærlighed for at arbejde med mission, frivilligledelse og fundraising. Og hun kender de udfordringer, som man sjældent finder i rene profitvirksomheder.

I non-profitarbejde er der en iboende spænding mellem det at skulle skaffe penge til missionen og selve det at være i mission. Den spænding skal man ikke modarbejde. Det gælder om at lytte til hinanden og pejle sig ind på hinandens drømme for organisationen. Det er dét, en leder skal give plads til, og dét kan jeg faktisk rigtig godt lide,” siger hun.

Rundvisningen i 60’er-villaen og Bentes liv er ved at være slut. Vi stopper op med et sidste kig ind i soveværelset og en tilbagevenden til den mission, hun har for sit nye arbejde i Mission Afrika Genbrug.

”Vi har arvet de fleste af tingene herinde. Lamperne fandt Kristians mor til os i hans forældres garage. Og stolen der har jeg selv malet og dermed genopfundet. Nu har jeg jo fået ansvaret for 73 genbrugsbutikker, og for sådan en som mig er det et liv i sus og dus. Man kan genopdage og genopfinde hele tiden,” siger hun.

”Jeg glæder mig meget til at dele glæden i at genopdage sammen med alle de mange mennesker i Mission Afrika Genbrug. Sammen skal vi drømme og derved skabe penge på bundlinjen til vores fælles mission i Mission Afrika.”