Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Nyt samarbejde sikrer skolegang til børn i Tanzania

Mission Afrikas nye samarbejdspartner Mushemba Foundation giver hundredvis af udsatte børn i Tanzania uddannelse og fremtidsmuligheder.

Lea og Josephat Mushemba har bygget en skole i byen Bukoba i Tanzania, hvor 330 børn har adgang til kvalificeret undervisning. For 10 år siden startede de Mushemba Foundation, der samarbejder med den evangelisk lutherske kirke i Tanzania (ELCT). Og nu har Mission Afrika besluttet at understøtte projektet.

– Vi er stolte af at støtte Mushembas arbejde, der falder helt i tråd med Mission Afrikas vision.

Henrik Engelbrekt Refshauge, generalsekretær

– Vi er rigtig stolte af at støtte Mushembas fantastiske arbejde, der falder helt i tråd med Mission Afrikas vision om at skaffe uddannelse til afrikanske unge, siger Mission Afrikas generalsekretær Henrik Engelbrekt Refshauge.

Mission Afrika støtter skoler for over 700 børn i Den Centralafrikanske Republik og giver stipendier til unge i Cameroun og Nigeria, der vil uddanne sig i sundhed, jura, administration og teologi.

Mushemba Foundation udfører ligesom Mission Afrika også et omfattende hjælpearbejde.

Uddannelse er det bedste, man kan give til børnene i Afrika.

Josephat Mushemba

– Man kan godt give mad, men det virker kun kortsigtet. Den langsigtede løsning er uddannelse, og det er det bedste, man kan give til børnene i Afrika. Jeg er glad for, at vi deler den vision med Mission Afrika, lyder det fra Josephat Mushemba, der selv kommer fra Tanzania.

Uddannelse til udsatte børn
Mushemba Foundation blev grundlagt til minde om Josephats fars velgørende arbejde som biskop i det nordvestlige Tanzania. Da det dansk-tanzaniske par så landets behov, stod det klart, at der var brug for at hjælpe den næste generation af tanzaniere:

– Mange familier har børn, som ikke kan komme i skole, fordi familien ikke har midlerne til det, fortæller Lea Mushemba.

Mange familier har ikke midler til at sende deres børn i skole. Vi syntes, at de børn fortjente en chance.

Lea Mushemba

Regeringen har sine egne skoler, men ifølge parret er kvaliteten ikke høj nok, og derfor sender de velstillede deres børn i privatskole. Dermed risikerer man at tabe de udsatte familier på gulvet.

– Vi syntes, at de børn fortjente en chance. Det er med det som baggrund, at vi har bestemt, at uddannelse skal være vores fokus, lyder det fra Lea Mushemba.

En skole for alle 
Derfor indledte de hurtigt byggeriet af det, der skulle blive til Trinity School – en grundskole for børn mellem 0. og 7. klassetrin med tilhørende børnehave. Skolen er blevet udvidet med et nyt klassetrin hvert år, og den 1. januar 2019 begynder de første elever i 7. klasse. Dermed er skolen endelig færdig.
Trinity School – Treenigheds-skolen – har et kristent værdigrundlag, da det er en central del af parrets liv og stiftelsens grundlag:

På skolen lever vi troen ud gennem bøn og et vers fra Biblen hver dag.

Lea Mushemba

– Troen betyder meget for os. På skolen lever vi troen ud gennem bøn og et vers fra Biblen hver dag, når børnene kommer til parade morgen og eftermiddag, fortæller Lea Mushemba.

Men det betyder ikke, at skolen kun er for de kristne børn:

– Vi siger til folk, at alle er velkomne – uanset hvilken religion, de kommer fra, understreger hun.

Hvert barn har sin historie
De børn, der er ekstra udsatte, modtager et sponsorat fra Danmark. På Mushemba Foundations hjemmeside fremgår det, at cirka to millioner børn i Tanzania er specielt udsatte. 40 procent af dem er børn, der er blevet forældreløse som følge af HIV og Aids, andre kommer fra ekstrem fattigdom eller er traumatiserede.

Lea fortæller, at cirka 60 procent af de nuværende elever er sponsoreret fra Danmark:

– Det gør vi, fordi vi gerne vil hjælpe de børn til at komme i skole. Børnene er mellem 3 og 15 år, og vi vælger at tage dem ind, fordi vi føler, at vi kan hjælpe dem, siger Lea, og tilføjer efter en kort pause:

– Hvert barn har sin historie at kæmpe med.

Men behovet er langt større, og mange familier må kæmpe for en skoleplads:

– Sidste år kunne vi kun sponsorere 15 børn, selv om der var over 70 familier, som gerne ville ind på skolen, fortæller Josephat.