fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Nyuddannede præster får materiale med hjem

- Jeg ville gerne støtte en bog til præsterne, for at give dem noget med videre ud i livet, siger Lene Skovmark, tidligere underviser på bibelskolen i Kaële, Cameroun.

Nyuddannede præster får materiale med hjem

52 nyuddannede præster fra præsteskolen i Kaële, Cameroun, har fået en håndbog i sjælesorg og åndelig vejledning.

– Boguddelingen gjorde stort indtryk på mig og gav mig en masse glæde, fordi bogen understøtter de kurser, vi har fået hos Lene Skovmark, fortæller en af de nyuddannede præster til kirkepræsident i Cameroun, Alvis Debsia Dabah.

Den uddelte bog hedder oversat: ”Mødet foran Guds ansigt – præstegerningen i Afrika. Teorier og praksisser”, og er skrevet af en tidligere missionær. Formålet er at styrke og vejlede de nye præster i deres fremtidige virke.

Den nyudklækkede præst er ikke i tvivl om, at han vil få gavn af bogen i fremtiden:

– Denne bog vil styrke mine evner inden for pastoral omsorg, udtaler han

Mangel på materialer
Uddelingen af de 52 bøger skete på opfordring fra præst og underviser, Lene Skovmark. I januar var hun udsendt af Mission Afrika for at undervise i åndelig medvandring på præsteseminaret. Her lagde hun især mærke til manglen på materiale til de studerende:

– De præstestuderende slutter bare på seminaret uden at have noget som helst med sig hjem. Derfor ville jeg gerne støtte uddelingen af en bog til præsterne, for at give dem noget med videre, fortæller Lene Skovmark.

– Bogen falder i tråd med min undervisning, og derfor gav det god mening. Men i øvrigt arbejder jeg selv på et kompendium til de studerende, som jeg håber, at Mission Afrika vil udgive som et lille hæfte til nytår, tilføjer hun.

Hvad betyder det, at præsterne har noget materiale ved hånden?

– For det første har de stort set ikke noget materiale i forvejen, så bogen vil hjælpe dem i deres arbejde. Det er en god bog med en masse praktiske eksempler. Jeg håber, at de kan bruge den som en slags håndbog i åndelig vejledning, udtaler Skovmark.

Et opgør med moraliserende sjælesorg
Til daglig er Lene Skovmark sognepræst, retræteleder og foredragsholder. Hun mener, at det er vigtigt at se sjælesorg som en medvandring med præsten som ledsager:

– Jeg sætter det i relation til den mere traditionelle sjælesorg, hvor man sidder over for præsten, som prøver at afdække, hvad problemet er. Her drejer det sig om ’at finde tilbage igen’, og så har man ingen kontakt efterfølgende. Det handler om at kalde til ordentlighed, og det kan have tendens ved at være moraliserende, erfarer hun.

– Åndelig medvandring lægger mere op til at følges med folk på vejen. Her er forhindringer ikke bare noget, der skal overvindes. Det er også noget, man kan lære af. Det handler også om, hvordan man kan vokse som menneske på Guds vej med os.

– Det stiller større krav til ledsageren, fordi man selv skal gå på vejen, konkluderer Lene Skovmark.
Derfor er fortsat vejledning og uddannelse i sjælesorg vigtig for præsterne, mener hun:

– Man kan ikke bare stå udenfor på sidelinjen og give råd. Så dem, der ledsager, ændrer lidt deres selvforståelse. Der kommer lidt mere ligeværdighed over det. Det lægger op til en holdningsændring og en helt ny måde at tænke på, afslutter hun.

Af Michala Linn