Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

Det Anglikanske Stift i Bo, Sierra Leone (ADB)

Det Anglikanske Stift i Bo, Sierra Leone (ADB)

Partner: ADB – Det Anglikanske Stift i Bo / The Anglican Diocese of Bo

Mange afrikanske lande er først blevet introduceret for et velorganiseret kristent missionsarbejde inden for de seneste 100 år. Sådan er det ikke i Sierra Leone.

Allerede i 1799 stiftede Den Anglikanske Kirke missionsselskabet Church Mission Society, som udsendte de første kristne missionærer, tyskerne Melchior Renner og Leopold Butscher, til landet.

I 1852 ordineredes den første kreol-præst i Den Anglikanske Kirke, og i 1861 organiserede Church Mission Society Den Anglikanske Kirke som en selvstændig kirke under navnet Sierra Leone Church. På det tidspunkt havde kirken udelukkende afrikanske præster.

89 år senere, i 1950, oprettede kirken to anglikanske stifter, Freetown og Bo. 1983 udskiltes Bo Stift som en selvstændig enhed.

Biskoppen – og overhovedet – for Den Anglikanske Kirke i Bo Stift hedder i dag Emmanuel Tucker.

Mission Afrika og Den Anglikanske Kirke i Bo Stift
Partnerskabet med Den Anglikanske Kirke i Bo Stift, Sierra Leone, begyndte i 1977, da Mission Afrika udsendte danske missionærer til at arbejde med dialogprojektet ”Islam i Afrika”. Dette projekt udviklede sig sidenhen til organisationen PROCMURA (Program for Kristne Muslimske Relationer i Afrika), som stadig støttes af Mission Afrika.

I 1985 bad den daværende anglikanske biskop Michael Keili i Bo Stift om hjælp til at iværksætte et omfattende sundhedsarbejde i den fattige sydøstlige del af landet.

Som respons på opfordringen valgte Mission Afrika (dengang: Sudanmissionen) blandt andet at støtte opførelsen af et sundhedscenter i en gammel jernbanestation i landsbyen Kangahun.

Siden 1980’erne har Mission Afrika været engageret i stiftets arbejde med både volontør- og missionærudsendelser samt økonomisk støtte.

Grundet borgerkrigen, der raserede Sierra Leone fra 1991-2002 har en stor del af Mission Afrikas engagement i de senere år drejet sig om genopbygnings-, freds- og forsoningsarbejde i Det Anglikanske Stift. Således fik man i 2004 eksempelvis støtte fra DANIDA gennem Dansk Missionsråd til genåbning og drift af sundhedscentret i Kangahun og de omkringliggende sundhedsposter, som var blevet ødelagt i krigens sidste år.

Desværre er kirken i 2017 blevet ramt af en omfattende korruptionssag. Biskoppen og ledende medarbejdere er under anklage for misbrug af midler, der var sendt til kirken fra forskellige donorer – herunder Mission Afrika – under ebola-krisen fra 2014 til 2015.

Bestyrelsen ønsker ikke at ophæve partnerskabet med kirken ud fra den overbevisning, at et partnerskab så vidt muligt skal fastholdes selv i vanskelige tider. Den økonomiske støtte

Udpluk af Mission Afrikas samarbejdsprojekter med ADB i 2016

  • Kvindelæsegrupper: Mothers’ Unions læse-, skrive- og regnekurser retter sig primært mod kvinder, som kun har nogle få års – eller slet ingen – skolegang bag sig.
    • Budget 2016: 50.000 kroner
  • Sundhedsklinikken i Kangahun
    • Budget 2016: 28.000 kroner
  • Teologisk Førstehjælp: Mobil læglæseruddannelse, der er iværksat af missionærparret Mette og Alex Bjergbæk Klausen i samarbejde med ADB.
    • Budget 2016: 114.150 kroner + løn

Se hele årsregnskabet for 2016

Fakta