Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

Mothers' Union i Sierra Leone

Lær en kvinde at læse - løft en landsby! For sierraleonske Katumu Fonnie, Mothers' Union, er det ikke bare et smart slogan, men selve drivkraften bag hendes store engagement

Mothers' Union i Sierra Leone

Af Anne Sofie Bitsch

Beslutsomme ansigter hviler ned på flokken af tilhørere. ”Vi kan godt, og vi tør også,” synes de at udstråle.

Den høje og let korporlige mand står foran flokken med en pegepind, som han vender mod en af de 20 kvinder.

”What’s your name?” spørger han kvinden. På engelsk.

”My name is Lucinda,” lyder svaret. Langsomt, lettere tøvende, men fuldstændig korrekt.

En lille delegation fra Mission Afrika er på besøg hos en kvindelæsegruppe i landsbyen Gbongiema i Sierra Leone. Sammen med delegationen sidder og hænger nærmest hele landsbyen på og omkring de slidte skolebænke for at opleve den opvisning, som kvinderne og deres lærer har forberedt.

Meningen er, at delegationen skal se, hvad kvinderne (og den mandlige imam, der har fået lov til at deltage i undervisningen) indtil videre har lært gennem undervisningsforløbet.

Således kaster læreren, imamen og de 20 kvinder omkring sig med regnestykker, engelske gloser, grin, sange og digte igennem den næste time. Og hele seancen slutter med små fine vidnesbyrd til tilhørerne.

”Jeg gik ud af skolen i 1984, fordi jeg skulle arbejde. Nu har jeg endelig fået lov til at lære at læse rigtigt. Det giver selvtillid, for nu kan jeg jo noget,” siger en af kvinderne.

Uddannelse giver selvtillid
I spidsen for Mothers’ Union’s succesprojekt står Evelyn Tucker og Katumu Fonnie, som begge er bosat i byen Bo. Førstnævne er biskop Tuckers kone, mens sidstnævnte er en af hovedkræfterne og arbejdshestene i den anglikanske kirke i Bo stift.

Sammen koordinerer de projektet, opstarter nye læsegrupper og superviserer arbejdet. Med en læreruddannelse i baghånden rejser Katumu Fonnie desuden omkring i stiftet for at finde og træne dygtige undervisere til at varetage opgaven.

”På længere sigt vil vi virkelig gerne have kvinde-undervisere, men kvinderne er ikke dygtige nok endnu. Derfor bruger vi foreløbigt læreruddannede mænd til opgaven,” fortæller Katumu Fonnie.

Arbejdet giver mening. Kvinderne i de små sierraleonske landsbyer har ofte en meget kort – eller slet ingen – skolegang bag sig. Arbejde og børn fylder tidligt deres hverdag, hvilket i høj grad begrænser kvindernes muligheder for at tilegne sig skolekundskaber – og dermed også deres stemme i lokalsamfundene.

”En bivirkning ved kvindernes manglende uddannelse er, at de ikke tør udtrykke sig i offentligheden. Mange må i øvrigt heller ikke for deres mænd. Med dette uddannelsesprogram får kvinderne mere selvtillid, og det betyder, at de i højere grad tør udtrykke deres mening i lokalsamfundene. De føler, de kan noget nu, og de bliver bakket op af deres medsøstre,” siger Katumu Fonnie.

Den engagerede Katumu Fonnie er tydeligvis begejstret for sit arbejde – og det er den lille delegation fra Mission Afrika også.

”Vi er dybt taknemmelige for at få lov til at opleve det engagement, I udviser. Det er et meget flot stykke arbejde, I gør, og det er fantastisk at opleve, hvor meget I har lært her. Vi ønsker jer alt det bedste fremover og Guds velsignelse,” siger Carsten Bruhn-Lauritsen, partnerkoordinator, til kvinderne og imamen, inden publikum skubber pulte og borde til side for at bevæge sig ned til middagskødgryderne i landsbyen.

Opholdet i Gbongiemas kvindeskole-klasse er slut. Men der er absolut ingen tvivl om, at engagement, iver, smil og selvtillid fortsat vokser i Gbongiema. Måske ikke helt ind i himlen, men de er godt på vej…

Fakta

Mothers’ Union er en verdensomspændende anglikansk organisation, hvis formål er at engagere sig i alle aspekter af kristent familieliv.  I Det Anglikanske Stift i Bo, Sierra Leone, er Evelyn Tucker, biskoppens kone, præsident for arbejdet, mens Katumu Fonnie fungerer som koordinator og underviser.

Mothers’ Union i Bo Stift har i øjeblikket særligt fokus på at iværksætte flere kvindelæsegrupper i landsbyerne.