Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Sådan vil jeg huske 2015

Syv billeder træder frem på nethinden, når jeg tænker tilbage på 2015 i Mission Afrika. Hvad mon du husker året for?

Sådan vil jeg huske 2015

Peter Fischer-Nielsen er generalsekretær i Mission Afrika.

  1. Året 2015 har været et år, hvor ordene ”flygtningestrømme” og ”terror” har været på alles læber. Det har også været tilfældet i de lande, hvor vi arbejder. Heldigvis har vi sammen med vores partnere kunnet gøre noget og ikke bare tale om de svære situationer. Kristi Lutherske Kirke i Nigeria og Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun har på hver deres måde rakt hjælp til flygtninge fra terrorbevægelsen Boko Haram. Den Evangelisk Lutherske Kirke i Centralafrika har hjulpet internt fordrevne og tilbagevendte flygtninge fra borgerkrigen. Dialogorganisationen PROCMURA har arbejdet hårdt for at skabe fred mellem kristne og muslimer, og satellit-tv-stationen SAT-7 har sendt skole-tv til de mange børn, der på grund af krigen i Syrien ikke har kunne gå i almindelig skole. Også i Danmark har vi set, at genbrugsbutikkerne kan gøre en forskel. Butikkerne er en vigtig brik i mange flygtningefamiliers mulighed for at få de små midler til at række. Der er også butikker, der er begyndt at integrere flygtninge som frivillige medarbejdere.

Læs mere: https://missionafrika.dk/tusindvis-paa-flugt-mangler-mad/

  1. En glædelig nyhed fik vi i efteråret, hvor ebola-sygdommen officielt blev erklæret besejret i Sierra Leone. Det betyder også, at vi har set en genopblomstring af meget af det arbejde, som vi er engageret i sammen med Den Anglikanske Kirke i Bo, og som har været på standby, mens ebola-epidemien rasede. Den teologiske uddannelse af lægledere er i fulde omdrejninger igen, og mange menigheder kan glæde sig over, at de nu har ledere, der har været igennem et solidt teologisk undervisningsforløb.

Læs mere: https://missionafrika.dk/project/teologisk-foerstehjaelp/

  1. I årets løb har vi sat fokus på Mali i vores genbrugsbutikker og på genbrugsstævnerne. Det er virkeligt opmuntrende at se, hvordan kvinder i Mali får mulighed for at lære om gedeavl og fremstilling af gødning, samtidig med at de også bliver dygtigere til at læse, skrive og regne. I alle genbrugsbutikker er der indsamlingsbøsser, og pengene herfra sendes videre til arbejdet i Mali. Men genbrugsbutikkernes indsats rækker ud til mange flere end bare kvinderne i Mali, og også i 2015 har de mange butiksmedarbejdere ydet en formidabel indsats.

Læs mere: https://missionafrika.dk/stoet-malis-staerke-kvinder/

  1. På hjemmefronten vil jeg blandt andet huske 2015 som et år, hvor vi i Mission Afrika har været udfordret økonomisk. Først måtte vi igennem en hård sparerunde i foråret. Og senest har regeringen meldt ud om en drastisk reduktion af udviklingsbistanden, der også får betydning for vores arbejde i de kommende år. Jeg synes, det er en forkert beslutning fra regeringens side. Samtidig er det en påmindelse om, hvor uhyre vigtigt det er, at vores arbejde har en stærk folkelig forandring, så det aldrig bliver de politiske vinde, der skal afgøre, om vi kan føre vores arbejde ud i livet eller ej.

Læs mere: https://missionafrika.dk/spar-ikke-paa-hjaelpen-til-verdens-fattigste/

  1. 2015 blev året, hvor vi fik en stærk og fremadskuende ”Vision 2020” med fire temaer, som vi vil have i fokus i de kommende år: kapacitetsopbygning og projektudvikling, uddannelse af præster og ledere, styrkelse af den kristne kirkes møde med muslimer og udvikling af frivillighed. Der sker allerede meget på de forskellige fronter, og vi vil for alvor komme til at se visionen folde sig ud i de kommende år. Visionspunkterne vil på skift være årstema for Mission Afrika i de kommende år. Næste år er det frivillighed, der er i fokus.

Læs mere: https://missionafrika.dk/wp-content/uploads/2015/09/mission-afrika-vision-2020.pdf

  1. Efter mere end 100 års eksistens blev vi i år en medlemsorganisation. Det skete på baggrund af et krav fra SKAT om medlemsregistrering. I september satte vi en kampagne i gang, der indtil videre har resulteret i 520 medlemmer. Fremover skal man være medlem for at have tale- og stemmeret på Mission Afrikas repræsentantskabsmøde.

Læs mere: https://missionafrika.dk/bliv-medlem-af-mission-afrika/

  1. Det sidste, jeg vil nævne, er alle de skønne nye frivillige, der er kommet på banen i Mission Afrika. Flere projektgrupper ser dagens lys i disse år. Lige nu har vi en sundhedsgruppe, en Mali-gruppe og en Centralafrika-gruppe. Vi er desuden ved at overtage to projektgrupper fra Afrika InTouch, der begge støtter op om kirkernes arbejde med børn og unge i henholdsvis Sierra Leone og Cameroun. Flere grupper er på vej, og i det nye år bliver der endvidere nedsat et islam-udvalg, der skal være med til at udvikle Mission Afrikas fremtidige engagement i mødet med muslimer. Også på sekretariatet i Højbjerg oplever vi, hvordan mange nye frivillige melder sig på banen med deres frivillige arbejdskraft. Det er en sand fornøjelse!

Læs mere: https://missionafrika.dk/frivilligjob/

 

Det var nogle af de historier, som jeg især vil huske 2015 for. Det har været et spændende og begivenhedsrigt år. Nu er der bare tilbage at ønske alle Mission Afrikas venner en rigtig glædelig og velsignet juletid samt et godt nytår.

Jeg ser frem til et nyt år sammen med jer alle!