fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

SAT-7-serie vil fremme børns rettigheder

SAT-7 Kids’ nye dramaserie, Historier på loftet, diskuterer bl.a. social kontrol, børnearbejde og børneægteskab.

SAT-7-serie vil fremme børns rettigheder

Børneægteskaber, børnearbejde og kvindelig omskæring er udtryk for en manglende bevidsthed om børns rettigheder i Mellemøsten og Nordafrika, mener Layal Ghanem, der er manuskriptforfatter på SAT-7 Kids’ nye dramaserie: ’Historier på loftet’.

– Programmets fokus er børns rettigheder, for bevidstheden om dette er meget lav i Mellemøsten og Nordafrika, fortæller hun om det, der ofte benævnes som MENA-regionen.

Et magisk loft
Serien foregår i Libanon på loftet af et hus, som er blevet efterladt af dets ejere under borgerkrigen. Huset bliver nu lejet ud til forskellige familier, og serien følger de børn, der på skift bor i huset. Huset er nemlig fortryllet, og på loftet findes der et maleri af en kvinde, som vækkes til live.

Kvinden spilles af Layal Ghanem selv, og i serien fortæller hun bibelhistorier og eventyr for børnene. Historier, der på hver sin måde tager fat på de problemstillinger, som børn i MENA står overfor.

Gennem serien vil SAT-7 sætte børns rettigheder på dagsordenen og oplyse børnene selv om, at de har ret til en tryg og lykkelig barndom.

Til kamp for børns rettigheder
Der er nemlig stort behov for at kæmpe for børns rettigheder i MENA. Mange børn udsættes for vold i hjemmet. Derudover har meget få børn en balance mellem uddannelse og leg. Enten er de for fattige til at gå i skole, eller også har de så autoritære forældre, at de ikke må lege.

– Det er altid det ene eller det andet, siger Ghanem. – Man oplever meget sjældent et barn med en sund balance i deres liv.

SAT-7 har netop påbegyndt optagelserne til seriens første episode, der handler om, hvordan man håndterer social kontrol fra dem, man elsker. Her hjælper historiefortælleren et barn, som har en ven, der er kontrollerende og kritisk over for hende. Kvinden fortæller pigen, at hun er fri til at træffe sine egne valg, og fortæller en historie om selvstændighed og kærlighed.

Latter gør os modtagelige
De resterende 14 episoder vil blandt andet tage fat på ligestilling, børnearbejde, ægteskab, mobning og handicap. Men selvom serien tackler mange tunge emner, er den stadig fyldt med positivitet, leg og humor.

– Når vi griner, begynder ting at give mening for os, siger Layal Ghanem, og uddyber:

– Vores forsvarsmekanismer kan let træde ind, når vi skal relatere til en karakter. Men hvis vi griner, så løsner vi op – og så begynder vi at lytte, forklarer hun.

Ghanem selv lægger stor vægt på glæde og leg i hendes arbejde:

– Jeg er stadig i kontakt med mit indre barn, og det gør alting lettere, smiler hun.

Af Michala Linn

Støt Projekt 0004: SAT-7 nu