Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Se hvor AfrikaShops varer kommer fra

Pascal Mounkoro laver smukke, håndskårne figurer på sit lille værksted i Mali. Du kan nu købe hans varer direkte på Mission Afrikas hjemmeside.

 

Udefra ser det ikke ud af meget, værkstedet, som det ligger der under en halvtag og med en blikplade som afskærmning mod vejen. Klemt inde mellem to større butikker omgivet af stabler af brædder på en hel almindelig vej fuld af trælasthandler i Malis hovedstad, Bamako. Men har man først fundet vej til Pascals værksted, opdager man hurtigt, at der herinde under bliktaget er en helt anden verden, end det grove og tunge arbejde udenfor. Her er det kunsten og det fine arbejde, der er i fokus. Otte mænd er i sving på værkstedet, den dag Mission Afrika er på besøg. Tidligere har endnu tre haft arbejde på værkstedet, men tiderne er dårlige for en virksomhed som Pascals, der har mange turister, udenlandske besøgende og hoteller blandt sine kunder. For disse grupper har i stor stil forladt Mali som følge af flere år med krig og konflikt. I stille perioder af året uden for de store højtider jul og påske, som er højsæson for den kristne træskærer, må nogle af medarbejderne tjene penge ved andre former for arbejde, f.eks. med at fremstille mursten. Men trods modgangen er der altså arbejde nok lige nu til disse mænd.

Et traditionsrigt håndværk
Der er en lang tradition for træskærerhåndværket i Mali. Pascal selv har lært håndværket af sine to onkler, som begge arbejder som træskærere. Pascals far er landmand, og indtil han begyndte med træskærerarbejdet som 16-årig, arbejdede han da også sammen med sin far i marken. I dag er han 46 år gammel og har altså 30 års erfaring i en branche, som på en og samme tid bygger på lange traditioner og er i stadig udvikling. Og traditionen for familievirksomhed fortsætter, for flere blandt medarbejderne er i familie med Pascal – også værkstedets yngstemand, som er i lære som træskærer samtidig med, at han passer sine universitetsstudier.

Designer produkterne i fællesskab
Teknikken er traditionel, men designet på varerne er hele tiden i udvikling. Og selvom det er Pascal, der står i spidsen for værkstedet, er det ikke ham alene, der bestemmer udseendet på varerne. Tværtimod er dette i høj grad en kollektiv proces. En person har måske en ide til en ny figur og laver en første model af denne. Så går den videre til en af kollegerne, som kommer med forslag til forbedringer, og sådan går ethvert nyt produkt igennem mange hænder, inden det endelige design ligger klar.

Hver mand sit speciale
Hver af de otte mænd på værkstedet har sit særlige område: en er bedst til mennesker og er i gang med en stor skulptur af en afrikansk kriger, en anden til figurerne til julekrybber – en af værkstedets storsællerter, en tredje fokuserer på salatbestik, tallerkener og andre serveringsting, mens andre igen står for den sidste polering og finish af varerne.
mand i pascals værksted

Hjemmelavede redskaber
Træskærerhåndværket er traditionelt i Mali, men det er ikke mange, der som mændene her kan leve af det. Det betyder blandt andet, at de mange forskellige knive, save, stemmejern og file, som skal bruges i arbejdet med at forvandle grove træstykker til udtryksfulde skulpturer må fremstilles af værkstedets medarbejdere selv. Men heldigvis har en af dem også evner som metalsmed, så på den måde lykkes det at få det rette udstyr.

Mændene arbejder med fire former for træ: den lyseste, næsten hvide, som skal kaldes tændstiktræ, fordi det også anvendes til – ja rigtigt gættet – tændstikker, den lidt mørkere, men stadig lyse type guele, teaktræ, eller guenou, som er det lokale navn, som er den mest benyttede type i værkstedet, og endelig den dyrere, mørke ibenholt. Alle fire former for træ vokser i Mali, men dog ikke i Bamako-området.

værktøj Pascals værkstedKvalitet tager tid
Alle processer laves i hånden på værkstedet – fra den grove tilhugning af træstykkerne til den afsluttende polering. Det sikrer, at hver eneste stykke er unikt, udtryksfuldt og gennemført, men det er også tidskrævende proces. En skulptur af mellemstørrelse tager 3-4 dages arbejde for en mand, mens en julekrybbe med småfigurer holder 4-5 mand beskæftiget i 4 dage.

Kristen kunstner under pres
Pascal er kristen kunstner i et overvejende muslimsk land med stort fald i turistindustrien og en meget presset økonomisk virkelighed for størstedelen af befolkningen. Ikke nogen let situation og det er da også tydeligt, at den ellers smilende og imødekommende mand er presset. Udsigterne for fremtiden er ikke gode for det lille værksted, hvis ikke freden og med den de udenlandske turister, forretningsfolk og besøgende, som har kernekunder i forretningen, vender tilbage til Mali. For selvom værkstedets folk klarer sig igennem nu ved at tage andet arbejde i stille perioder, så er dette også en stakket frist, for det højt specialiserede arbejde kræver, at færdighederne hele tiden vedligeholdes. Med andre ord vil en træskærer, som ikke har arbejde at lave, langsomt blive dårligere og dårligere til sit arbejde.

Køber du en af Pascals smukke varer, så får du først og fremmest en smukt stykke kunsthåndværk, men også mulighed for at bakke op om en af Malis få kristne kunstnere og holde et traditionelt håndværk i gang. Det er da både meningsfuldt og bæredygtigt.

Køb varerne i AfrikaShop