Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Stoltheden skal genfindes i Malis kirker

Den kristne kirke har ikke nogen særlig høj status i det muslismsk dominerede Mali. Men det vil camerounske missionærer lave om på.

Stoltheden skal genfindes i Malis kirker

Missionær Pierre Moulna, evangelisten Youhanna og distriktslederen Daniel Dabouo poserer foran en lille kirke i Bamako, Mali. 

Mission Afrikas engagement i Mali er et nybrud i dansk missionsarbejde. Intet mindre. Hvor man traditionelt har sendt danskere til Afrika, er arbejdet i Mali nemlig bygget op omkring afrikanske missionærer.

Seks missionærfamilier arbejder i dag forskellige steder i Mali, hvor de støtter op om to små kirker. De kommer fra Mission Afrikas partner Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun.

De to kirker, som missionærerne støtter, har til sammen omkring 2.000 medlemmer i hele Mali og kun få årtier på bagen. I Mali bor der omkring 16 millioner mennesker, og under fem procent af dem er kristne.

Kirkerne mangler stolthed

Lederen af de camerounske missionærers arbejde hedder Pierre Moulna, og han er også selv med i fronten af arbejdet i hovedstaden Bamako, hvor han har boet med sin familie siden 2008.

Mission Afrika og kirken i Mali

Mission Afrikas støtte til kirkerne sker via organisationen Luthersk Brødremission i Mali, som drives af Mission Afrika og Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun.

Den lidt kryptiske organisering af arbejdet skyldes blandt andet regler i Mali, der kræver, at en lokal organisation er tovholder på aktiviteterne.

 

Han forklarer, at det er missionærernes opgave at vandre sammen med kirkerne og være deres rådgivere og hjælpere. Der er brug for at tale kirkerne op og styrke deres stolthed over at være kirke.

”Præsterne har generelt lav status i Mali, og det er en vigtig opgave for missionærerne at give flere lyst til at blive præster og overbevise deres familier om, at det er en god vej at gå”, forklarer Pierre Moulna.

De kommer med erfaring

Mission Afrikas partnerkoordinator Thore Eklund er dybt engageret i aktiviteterne i Mali og ser mange gevinster ved missionærernes arbejde.

”Missionærerne kommer fra en velfungerende og veletableret kirke. De kommer med kirketraditioner, som man ikke finder her i Mali, og som er bygget op over mange generationer. De har også stor erfaring med evangelisation og er med til at bringe det fokus ind i kirkerne her i Mali”, siger han.

Modstand fra landsbyen

Landsbyen Dangassa har sin egen camerounske missionær, nemlig Prosper Afriginigue. I år har de fået en flot kirkebygning. Byggematerialet er finansieret af Mission Afrika, men det er landsbyboerne, der selv har investeret rigtig mange arbejdstimer i at få kirken rejst. Lige nu kommer der kun 16 personer til gudstjeneste i kirken, der er den eneste i miles omkreds. Men der er håb om, at flere vil slutte sig til, nu hvor der er en mere synlig kirkebygning.

”Vi er oppe i mod nogle stærke kræfter i byen, der ikke ønsker, at kvinder og børn skal sætte deres ben i vores kirke, og som også prøver at skræmme de unge mænd væk fra kirken ved at fortælle dem, at de aldrig vil kunne finde en kone der. Men vi er tålmodige og tror på, at arbejdet kommer til at udvikle sig lidt efter lidt”, fortæller Prosper Afriginigue.

Send gerne flere missionærer

Når man besøger de små kirker i Mali, er der ingen tvivl om, at missionærernes arbejde gør en enorm forskel. Evangelisten Youhanna, der har sit virke i en lille nybygget kirke i hovedstaden Bamako, er én af dem, der har haft stor glæde af missionærernes støtte.

”Vores kirke er den eneste kirke i et meget muslimsk område, og det kan nogle gange være svært for mig selv at skulle argumentere over for muslimerne. Derfor er jeg også glad for den støtte, som jeg får fra missionærerne. Jeg så gerne, at der kom endnu flere og hjalp os”, siger Youhanna.


Generalsekretær Peter Fischer-Nielsen var sammen med partnerkoordinator Thore Eklund på besøg i Mali i oktober 2016. Det er også muligt at booke ham til et foredrag i din kirke eller forening. Skriv til ma@missionafrika.dk for at høre mere. 


Har du lyst til at støtte missionærerne i Mali? Så kan du give en gave her:

Støt Projekt 3015: Afrikanske missionærer i Mali nu