Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Sundhedscenter gavner titusinder i Centralafrika

For 25 år siden blev et sundhedscenter indviet, som redder tusinder af menneskeliv. Det drives nu af lokale og beviser, at udviklingshjælp nytter – også i det lange løb.

Sundhedscenter gavner titusinder i Centralafrika

Den 3. oktober er det præcis 25 år siden en sundhedsklinik blev indviet i Den Centralafrikanske Republik med støtte fra Danida under Det Danske Udenrigsministerium.

– Hvis denne klinik ikke fandtes, ville min stamme nu kunne tælle mig som en af de afdøde i vores landsby, fortæller Dotoua Salomon, der blev indlagt med mavesmerter, der efterlod ham bevidstløs.

– Som I kan se, er jeg okay nu. Jeg er gift og har børn. Jeg skylder medarbejderne en stor tak for at have reddet mit liv, siger han

Sundhedscentret i Bohong blev etableret af danske missionærer med støtte fra Mission Afrika. Centret viser, at udviklingshjælp nytter – selv under meget svære omstændigheder.

Tidslinje

1982: Aase Kristiansen engagerer sig i missionsarbejde blandt landets kvinder.
1988: Sygeplejerske Alice Møller bliver udsendt som missionær til Centralafrika, hvor kirken anmoder hende om at genåbne en sundhedsklinik i Bohong.
1993: Mor-Barn Centret står klar efter flere års byggeri. Bygningerne er støttet af Danida. Centret åbnede den 3. oktober 1993. Centret nuværende leder Catherine Naabeau blev efterfølgende ansat som jordemoder.
1996: Her begynder de politiske uroligheder, som skal blusse op igen og igen de kommende år.
1999: Alice Møberg og familie rejser hjem efter 11 år på Mor-Barn Centret og bliver afløst af amerikanske missionærer.
2000: Anna Grethe Møller og familie sendes ud som missionær med tilknytning til Mor-Barn Centret i Bohong. Samme år bliver jordemoder Catherine Naabeau centrets faglige leder.
2002: Anna Grethe Møller og familie rejser hjem på orlov i november og kan ikke vende tilbage til Centralafrika på grund af politiske uroligheder i landet.
2003: Catherine Naabeau bliver centrets øverste leder.
2003-2008: De langstrakte uroligheder sætter sit præg på den fattige befolkning.
2008-2010: Mor-Barn Centret bliver anerkendt af staten og opgraderes til Sundhedscenter.
2013-2015: En ny konflikt bryder ud i Centralafrika. Konflikten ophører med en overgangsregering valgt ved en folkeafstemning i 2015.
2017: Catherine Naabeau besøger Danmark, hvor hun holder foredrag i kirker og foreninger.
2018: Den 3. oktober er det 25 år siden, Mor-Barn Centret, dvs. Sundhedscentret i Bohong, blev indviet.

Behandler patienter midt i borgerkrig
Den Centralafrikanske Republik har været hærget af gentagne konflikter og borgerkrige siden 1996.

Halvdelen af landets befolkning er internt fordrevne, og i Bohong, hvor centret ligger, er kun en tredjedel af den oprindelige befolkning tilbage.

Da den seneste konflikt blussede op i 2013, og soldater hærgede området, skjulte Sundhedscentrets personale udstyret og medicinen privat og fortsatte med at behandle patienter. Da konflikten sluttede i 2015 var bygningerne intakte, så udstyret kunne sættes tilbage og klinikken fortsætte intakt.

Centret udvides og ledes af lokale
Sundhedscentret har nu har seks sundhedsposter fordelt i de omkringliggende landsbyer. Arbejdet ledes og drives af 20 lokale medarbejdere, der også tager på sygebesøg hos patienter, der er for svage til at komme på klinikken.

Siden indvielsen den 3. oktober 1993 har dedikerede medarbejdere bragt titusindvis børn til verden, udført over 20.000 konsultationer for gravide og vaccineret over 75.000 børn. Der er foretaget i alt 400.000 konsultationer og 40.000 indlæggelser.

Fra overtro til videnskab
Men ikke nok med det. Der er også sket en mentalitetsændring i befolkningen over de 25 år.

Hvor man før mente, at komplikationer ved graviditet skyldtes uafvendelig trolddom, ved man nu, at børn kan komme sikkert til verden gennem moderne sundhedsviden og ekspertise.

– Centret giver børn til kvinder. Selv de, hvis livmoder er blevet blokeret af hekseri, har kunnet blive gravide og føde uden nogen problemer, konstaterer 102-årige Mama Didi Louna, der er Bohongs ældste og mest respekterede kvinde.

Billede i top: En 16-årig mor og hendes baby som fik gavn af Sundhedscentrets assistance.

Støt Projekt 3009: Mor-barn-centeret i Centralafrika nu