Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Udviklingskonsulent: Genbrug er ’in’ og gør nytte

Maja Mynster Frederiksen er ny udviklingskonsulent i Mission Afrika Genbrug. Og hun er inkarneret genbrugsentusiast...

Udviklingskonsulent: Genbrug er ’in’ og gør nytte

Der er sjæl i genbrug. Det er godt for miljøet. Og det giver mening, at overskuddet går til at hjælpe Afrikas fattige og skabe fred mellem kristne og muslimer. For kristendommen handler om tilgivelse.

Med de holdninger har Maja Mynster Frederiksen uden tvivl fundet sin rette hylde som Mission Afrika Genbrugs udviklingskonsulent på Sjælland og ”Sydhavsøerne”. Maja bor selv i Hillerød med sin familie.

Der er liv og sjæl i genbrug
Maja har været genbrugsentusiast i mange år, fortæller hun. Hun har tit handlet i genbrugsbutikker og solgt ting på internettet.

Det begyndte, da hun studerede, hvor hun af økonomiske grunde ikke bare kunne gå ud og købe nyt. Efter hånden kom genbrugstanken helt ind under huden, ”at man ikke bare går ud og køber noget nyt hele tiden, men bruger de ting, der er der i forvejen,” som hun udtrykker det.

– Jeg synes også, at der er mere liv og sjæl i noget, som ikke bare er ny-produceret, men som har noget historie bag sig. Jeg kan også godt lide at sætte ting sammen, som måske er lidt uventet. Og det er hyggeligt at gå i genbrugsbutik, fordi der er de her ældre damer at snakke med, fortæller hun.

Ser muligheder i det brogede
Hvorfor er det vigtigt, at ting bliver brugt igen?

– Jeg kan godt lide, at tingene er lidt mere brogede. At de ikke bare bliver smidt i containeren og brændt, men at man ser muligheder i det, som måske er blevet forladt af andre.

Maja Mynster Frederiksen er uddannet gymnasielærer i dansk og billedkunst. Hun har tidligere arbejdet med flygtninge på et sprogcenter og med 9.-10.-klasser på VUC. Begge steder arbejdede hun med dansk som andetsprog.

Men fra 1. august kunne hun hellige sig sin passion som udviklingskonsulent i Mission Afrika Genbrug.

Og hvordan griber hun så det nye job an?

– Jeg skal først og fremmest skal ud og lære de frivillige at kende. Jeg vil pleje relationer og være én af dem. Og så vil jeg lytte til deres erfaringer: Hvad ved de fungerer, og hvad sælger bedst? Det vil jeg give dem mulighed for at optimere det og så komme med mine egne ideer til, hvordan vi måske kan gøre det endnu bedre, flottere eller mere overskueligt.

Ikke nemme at få ned med nakken
Bliver genbrugstrenden ved?

– Det tror jeg. Man hører jo meget, at der er mange genbrugsbutikker over det hele. Men jeg tror ikke, at de er så nemme at få ned med nakken. Nu er det opgangstider i Danmark, og så kan genbrugsbutikkerne godt mærke et fald i interesse. Men fordi der er så mange forskellige ting i en genbrugsbutik, er det svært at konkurrere imod. Og ligeså snart, der kommer nedgangstider igen, så vil folk vende tilbage til genbrugsbutikkerne og søge efter de ting, de har brug for her.

Der er selvfølgelig de nye konkurrenter: Facebook og Den Blå Avis, indrømmer hun. Men det er stadig mere bøvlet at søge på nettet, kontakte sælgerne og køre ud og kigge på varerne og hente dem end det er blot at gå ned i den nærmeste genbrugsbutik.

Der er brug for kristendommens tilgivelse
Hvad gør det ved dig, at overskuddet går til fattige i Afrika?

– Det motiverer mig, at overskuddet går til noget godt. Det driver mig, at jeg kan være med til at tjene penge til de her projekter i Afrika og SAT-7 på Cypern. Og jeg synes, det er spændende at arbejde med de frivillige og være en del af en større sammenhæng.

Der er især én side af Mission Afrikas arbejde, som har vakt Maja Mynster Frederiksens interesse: Fred og forsoning mellem kristne og muslimer.

– Jeg har undervist muslimer, og mange af mine kursister på VUC og sprogcentret var flygtninge fra Syrien. Det, synes jeg, er utrolig spændende, og det er noget af det, jeg brænder for.

– Jeg mener, at der er brug for kristendommen. Det er brug for Gud. Kristendommens tilgivelse er jo bare så central for, at et land kan opleve fred. At man ikke hævner sig, men tilgiver.

– Det kristne budskab er, at vi alle er lige – uanset om du er jøde eller græker, syrer eller dansker. Kristendommen gør os til en familie. Det håber jeg at kunne formidle. Jeg håber, at muslimerne må opleve, at de er en del af noget, som er forsoning og ikke fjendskab, slutter hun.