fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Endelig! Mission Afrika er tilbage i Sierra Leone

Clement Dachet, partnerkoordinator, har netop været til bispevielse og partnermøde med Bo Stifts nye biskop, Solomon Scott-Manga.

Endelig! Mission Afrika er tilbage i Sierra Leone

Kan denne båd, der tilsyneladende kun er udstyret med to gear, nemlig ”hare- og skildpadde”, virkelig styre uden om Atlanterhavets mørke fiskerbåde uden at blive slået til pindebrænde? Er det virkelig den eneste vej til lufthavnen – altså udover den overfyldte og rustrøde færge fra en anden tidsalder, som ville dumpe enhver dansk kontrolinstans?

Jeg har ikke tænkt disse tanker, siden jeg i 2014 selv var på vej op i speedbåden for at sejle mod lufthavnen i Freetown. Nu vælder minderne op, mens jeg taler i mobil med Mission Afrikas partnerkoordinator Clement Dachet, der netop nu er på vej ud af Sierra Leone efter at have deltaget i det første partnermøde med den Anglikanske Kirke i Bo Stift i tre år.

Jeg tror, at alle, der har været i Sierra Leone, er blevet påvirket af at være der. Ikke bare af speedbåden (selvom jeg har hørt mange fortælle om netop den tur), men mere af at opleve et land og en befolkning, der har været så grueligt meget igennem siden 1990’erne med både en modbydelig borgerkrig, der krævede flere end 200.000 ofre, og en ebola-epidemi, der satte landet i stå.

Korruptionsskandale

For Den Anglikanske Kirke i Bo Stift og alle involverede kan vi desværre tilføje endnu en trist historie. I 2017 satte Mission Afrika samarbejdet med kirken i bero, da det viste sig, at biskoppen og ledende medarbejdere igennem en årrække havde stukket midler til sundhedsarbejde i de forkerte lommer. Efter mange og lange diskussioner og samtaler besluttede Mission Afrikas bestyrelse at standse pengeoverførsler til stiftet, indtil sagen var blevet endevendt i både det sierraleonske retssystem og internt i Den Anglikanske Kirkes egne systemer.

Det er sagen nu. Blevet endevendt altså. Flere medarbejdere er blevet fyret og har udstået bøder og fængselsstraffe, og den tidligere biskop har fået frataget alle titler og er blevet afsat.

Vidste du?

Mission Afrika har samarbejdet med Den Anglikanske Kirke i Bo Stift, Sierra Leone, siden 1977, da de første danske missionærer blev udsendt for at arbejde med dialogprojektet ”Islam i Afrika”. Projektet udviklede sig til organisationen PROCMURA (Program for Kristne Muslimske Relationer i Afrika), som stadig støttes af Mission Afrika.

Historien er virkelig trist og har gjort rigtig ondt på mange i både Mission Afrika, hos andre samarbejdspartnere og ikke mindst internt i kirken.

Mobilsamtalen med Clement Dachet vidner imidlertid om det tredje spadestik til en frisk begyndelse på samarbejdet. Det første spadestik blev taget den 29. juni i år, da stiftets omkring 4.000 medlemmer valgte den nye biskop Solomon Scott-Manga til at stå i spidsen for Bo Stift, og det andet spadestik blev taget den 20. oktober, da han blev bispeviet til tjenesten.

Skoleleder i spidsen for tillids-opbygning

Det tredje spadestik – partnermødet med biskoppen, organisationen Relay Trust og Church of England – er omdrejningspunktet for Clement Dachets rejse. Sammen ønsker Mission Afrika og de øvrige kirkepartnere at begynde etableringen af et nyt samarbejde og en ny fremtid.

Optimismen er stor, men vejen er fortsat lang.

”Mit besøg viste mig første og fremmest, at vi har at gøre med et stift, der er gået igennem en meget vanskelig tid med megen vrede – også internt. Den nye biskops første og største udfordring er at skabe enhed i stiftet ved blandt andet at vinde kirkemedlemmernes tillid og skabe en ny ledelsesstruktur. For eksempel skal han have samlet præsterne til samtaler om fremtiden,” siger partnerkoordinator Clement Dachet i mobilen.

Håbløst er det ikke. Solomon Scott-Manga nyder stor opbakning i stiftet og vandt bispevalget i juni med mere end 2/3 af stemmerne fra medlemmerne. I flere år har han arbejdet som skoleleder og sidder fortsat i skoleledelsen for skolerne i Bo. Han er således bekendt med store administrative og ledelsesmæssige udfordringer, hvilket han uden tvivl vil nyde godt af i sit nye hverv som biskop.

Bekæmpelse af mørke kræfter

Udover de administrative udfordringer vil Solomon Scott-Manga tage fat i den åndelige udrustning af kirken.

”Under de store kriser i landet og kirken har mange kirkemedlemmer tyet til mørke kræfter. Blandt andet gennem de såkaldte ”Hemmelige Samfund”, der understøtter brug af traditionelle, spirituelle ritualer i samfundet. Biskoppen ønsker derfor et stort fokus på kristendomsundervisning gennem discipelskabsprogrammer og lederskabstræning for præster og andre ledere i stiftet,” fortæller Clement Dachet.

Mission Afrikas opgave er lige nu at være der for kirken – og være tålmodig.

”Vi skal vise, at vi er der for kirken og ønsker at samarbejde om at opbygge en sund kirke og en solid fremtid. Vi skal ikke presse på med at få gennemført en masse spændende projekter lige nu – selvom det fattige stift har mange behov – men vi skal hjælpe med at få kirken på fode igen. At få opbygget kapaciteten. Efter en lang periode, hvor kirken mere eller mindre er blevet styret fra biskoppen i Freetown, skal den finde tilbage til sit eget ståsted igen. Den proces kan vi hjælpe med,” siger Clement Dachet.

”Og så skal vi bede!” understreger han.

Clement Dachet skal videre til partnermøde i Nigeria. Speedbåden er klar til at sætte fra kaj, og det samme er Mission Afrikas nye partnerskab med Den Anglikanske Kirke i Bo Stift. Husk at omslutte stiftet med forbøn. Det har vi lovet kirken!

Vi opdaterer straks her på missionafrika.dk, når Mission Afrikas bestyrelse, partnerteamet og Bo Stift er blevet enige om den præcise ordlyd i en ny samarbejdsaftale!