Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Vi kan afskaffe fattigdom

2015 målene er verdens samlede plan for bekæmpelse af fattigdom. I dag markerer de danske udviklingsorganisationer de mange fremskridt, der er nået. Mission Afrika er med i kampen for et bedre liv for verdens fattigste.

Vi kan afskaffe fattigdom

Målene blev vedtaget i år 2000, og nu er tiden kommet til at gøre status. Løberne i grafikken symboliserer et mål hver – nogle er allerede i mål, mens andre stadig har et stykke vej at løbe endnu. Symbolikken er klar: det er muligt at komme i mål, men det kræver en indsats.

2015-målene blev vedtaget af verdens ledere, som med målene sammen forpligtede sig på at yde en ekstra indsats for at udrydde fattigdommen i verden. Store ord og ambitiøse mål, som kun bliver til virkelighed, hvis der står handling bag. Og den konkrete handling bidrager en række af Mission Afrikas projekter og partnere til:

Mål nr. 1: Halvere ekstrem fattigdom og sult
Det gør vi: Landbrug er hovedindtægtskilden for mange af verdens fattigste. Derfor arbejder Mission Afrika med landbrugsudvikling i landsbyer flere steder i Afrika. For eksempel i Nigeria, hvor en stor gruppe lokale uddannes til biavlere og på den måde kan skabe sig en vigtig indtægt.

Mål nr. 2: Opnå grundskoleuddannelse til alle
Det gør vi: REMI-skolen i Nigeria og fulanipigeskolen i Centralafrika har fokus på at sikre skolegang til hhv. børn med handicap og til muslimske piger. Børn, der ellers ofte ikke kommer i skole, men som her får samme chance som andre børn.

Mål nr. 3: Øge ligestilling og sikre kvinders rettigheder
Det gør vi: Mange afrikanske kvinder har aldrig gået i skole, og det sætter for alvor hindringer i vejen for ligestillingen. Skolegang er nemlig vejen til større viden om egne rettigheder, bedre jobmuligheder og ressourcer til at sikre sig en plads i samfundet. Læseklasserne i Sierra Leone giver voksne kvinder uden meget skolegang bag sig mulighed for at lære at læse og skrive – og det virker!

Mål nr. 4: Mindske børnedødeligheden med to tredjedele
Det gør vi: Mor-barn-centeret i Centralafrika og klinikken i Kangahun i Sierra Leone kæmper hver dag for at sikre, at flere børn når at opleve deres femårs fødselsdag gennem fødselshjælp, vaccinationsprogrammer og rådgivning til mødrene omkring den rette ernæring til spædbørn.

Mål nr. 5: Mindske mødredødeligheden med tre fjerdedele
Sundhed for mødre og børn hænger sammen, og derfor er bekæmpelse af mødredødelighed også i fokus i Kangahun og Bohong. Fødsler koster hver eneste dag 800 kvinder i verden livet – og mange af dem bor i fattige landområder i udviklingslande. Både Kangahun og Bohong ligger i sådanne områder – og derfor er sundhedscentrenes indsats et vigtigt skridt i kampen for at vende den triste statistik.

Mål nr. 6: Bekæmpe hiv/aids, malaria og andre sygdomme
Det gør vi: Kirken i Sierra Leone sætter i et stort hiv/aids-forebyggelsesprojekt fokus på, hvordan kirkens viden og indflydelse bedst kan bruges i kampen mod sygdommen og samtidig oplyses om forebyggelsesmuligheder ligesom testning af potentielt smittede er en vigtig indsats.

Mål nr. 7:Sikre udviklingen af et bæredygtigt miljø
Det gør vi: Hos Mission Afrika starter bæredygtigheden i Danmark, hvor de mere end 80 genbrugsbutikker sørger for, at store mængder tøj, ting og møbler hvert år bliver genbrugt i stedet for at ende på lossepladsen. Overskuddet fra genbrugsbutikkerne fremmer samtidig et bæredygtigt miljø i Afrika, f.eks. i Mali, hvor kvinder lærer at lave økologisk gødning, som giver markant bedre udbytte på markerne.

Mål nr. 8: Skabe et globalt partnerskab for udvikling
Det gør vi: Mission Afrika arbejder altid tæt sammen med lokale kirker og organisationer, som står for den konkrete udførelse af projekterne i Afrika, og hver gang har vi fokus på at sikre et stærkt og ligeværdigt partnerskab.

Hvad så nu?
År 2015 er lige om hjørnet, og 2015-målenes periode slut. Men trods de mange gode fremskridt er kampen mod fattigdom ikke slut. Men hvad skal prioriteres i fremtiden? Ja det har FN faktisk spurgt hele verdens befolkning om. Næsten fire millioner mennesker har stemt på www.myworld.org og fortalt, hvad de prioriterer højest. Giv din stemme her.

En klar vinder er “en god uddannelse” fulgt af “bedre sundhedsvæsen” – områder der begge prioriteres højt i 2015-målene, og hvor der er nået store fremskridt. Men altså stadig også områder, hvor mange mennesker verden over savner bedre forhold. Og uanset om 2015-målene bliver efterfulgt af nye internationale mål eller ej og hvad disse mål så i givet fald bliver, så fortsætter Mission Afrika indsatsen inden for både sundhed og uddannelse i tæt samarbejde med kirkerne i Afrika.