fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Mali sætter mission på SD-kort

Missionærer og medarbejdere i Mali bruger aktivt deres mobiltelefoner i arbejdet med at fortælle om kristentroen og til at dele gode råd vedrørende sundhed og landbrug.

Mali sætter mission på SD-kort

Mobile Ministry, deling af tro og viden via mobiltelefoner, vokser i takt med, at mobil- og internetindustrien i Afrika eksploderer. Selv i fjerne og fattige egne af Afrika er der folk med en god kinesisk smartphone og adgang til 3G netværk. 

Statistik, udgivet af GSMA.com, som repræsenterer mobilteknologi-firmaer over hele verden, viser fortsat enorm vækst i mobilsektoren i Afrika. GSMA spår endda, at hver anden afrikaner syd for Sahara vil have en mobiltelefon i 2025, og af dem vil 66 procent have en smartphone med 3G eller 4G-forbindelse. Mobilteknologi-industrien beskæftiger lige nu 500.000 mennesker i Afrika direkte og yderligere 1,2 mio. inddirekte.

Muligheden for hurtig spredning af information og bedre koordinering mellem mennesker og virksomheder skaber grobund for at løfte endnu flere mennesker ud af uvidenhed og fattigdom. Som missionsselskab er vi opmærksomme på det store potentiale, der ligger i denne teknologi. 

Missions-teknologi i Mali

I Mali bruger kirkens præster og medarbejdere aktivt deres mobiltelefoner i arbejdet med at fortælle om kristentroen og til at dele gode råd via instruktionsvideoer vedrørende sundhed og landbrugsudvikling. 

Partnerkoordinator i Mission Afrika Thore Eklund fortæller, at der decideret er en post i Luthersk Brødremissions budget, der hedder ”Køb af SD-kort”. Kirkens og organisationens medarbejdere fylder kortene med bibeltekster og trosstyrkende undervisning og supplerer med informationsvideoer om for eksempel sygdomsforebyggelse og gode teknikker til dyrkning af grøntsager, hvis de snakker med nogen, som gerne vil have mere viden, men ikke har mere plads på sin mobil til en almindelig overførsel, så får de bare det klargjorte SD-kort af medarbejderen. 

”Jeg har selv min mobiltelefon fyldt med apps, undervisningsmaterialer og videoklip, som jeg deler med dem, vi samarbejder med,” fortæller Thore Eklund, mens han finder en video frem om den smitsomme sygdom gul feber. 

Han forklarer videre: ”I vores gede- og kompostprojekt i Mali har vi fået produceret en video om, hvordan man laver god kompost. Den er på lokalsproget bambara og tekstet til fransk, og den er lavet i forskellige formater, så den passer til forskellige mobiltelefoner og til visning på computer. Det smarte ved videoerne er, at når vi kommer ud til landsbyer, hvor folk måske ikke kan læse og skrive, så kan de stadig se og høre, hvordan de skal gøre,” siger han og fortsætter: 

“Det, vi som vestlige missionsorganisationer skal satse på nu, er at udvikle kvalitetsmaterialer, som kan tilgås og bruges af vores partnere i Afrika.”

Thore Eklund, partnerkoordinator

”Mange afrikanere er allerede super-brugere af mobilteknologi. De bruger meget mere tid, end vi gør, på at sætte sig ind i de bedste og billigste løsninger. På det område kan vi næppe lære dem noget. Det, vi som vestlige missionsorganisationer skal satse på nu, er at udvikle kvalitetsmaterialer, som kan tilgås og bruges af vores partnere i Afrika. Der ligger et stort arbejde i at oversætte filmklip og indtale dem på de mange sprog, som bruges i de områder, vi arbejder i.” 

Forskere inden for mobilområdet spår, at man i Afrika om nogle år vil kunne købe en smartphone til omkring 10 US dollars, hvilket bare vil sætte endnu mere fart på udviklingen.  

Skrevet af Orla Møller, grafiker

Støt Projekt 3015: Luthersk Brødremission i Mali nu