fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Viborg Stift og Nigeria puster liv i gamle venskabsgløder

En ny venskabsaftale mellem Viborg Stift og Kristi Lutherske Kirke i Nigeria skal gøre os alle sammen en lille smule klogere på kristentro og -praksis, mener stiftspræst Peter Fischer-Nielsen.

Peter Fischer-Nielsen, sogne- og stiftspræst i Viborg Stift, og Niels Iver Juul, sognepræst i Viborg Stift, har besøgt LCCN for at udforme en venskabsaftale mellem Viborg Stift og LCCN. På billede 1 ses Peter Fischer-Nielsen (tv), Musa Panti Filibus, ærkebiskop i LCCN, og Niels Iver Juul (th). Billede 2 viser Benjamin Fuduta, biskop i Abuja Stift, i samtale med Niels Iver Juul.

Vi får nemmere ved at se indad, når vi retter blikket udad.

Omtrent sådan kan det opsummeres, når stiftspræst for økumeni, mission og religionsmøde i Viborg Stift og tidligere generalsekretær i Mission Afrika, Peter Fischer-Nielsen, forklarer, hvorfor venskabsaftaler på tværs af lande er en god ide.

”Inden for folkekirken kan vi godt have en tendens til at tænke, at folkekirken repræsenterer den eneste sande version af den kristne tro. Vi bliver – skarpt skåret – lidt provinsielle. Jeg tror derfor, det er rigtig sundt for os at erfare, at vi er en del af noget større, og at den kristne tro kan praktiseres på mange måder,” siger han.

Viborg Stift

 • 276 sogne
 • 288 kirker
 • 214 menighedsråd
 • 195 præster
 • Biskop er Henrik Stubkjær

  Kilde: Viborgstift.dk

Sammen med Niels Iver Juul, sognepræst, medlem af stiftsudvalget for økumeni, mission og religionsmøde i Viborg Stift og bestyrelsesmedlem i Mission Afrika, er Peter Fischer-Nielsen netop vendt hjem til Danmark efter en rejse til Nigeria. Som repræsentanter for Viborg Stift har de to præster besøgt Kristi Lutherske Kirke (LCCN) for at etablere et stærkere venskabsbånd mellem det danske stift og den store nigerianske kirke med flere end to millioner medlemmer.

Og mødet blev en succes, mener de to præster.

”Vi fik det ud af rejsen, som vi havde håbet på. Vi mødtes med menigheder og spændende mennesker, og vi fik formuleret en aftale med særlig vægt på venskabsbånd og udvekslingsaktiviteter. Helt konkret blev vi enige om, at vi i samarbejde med Mission Afrika vil arbejde for at udsende to præster fra Viborg Stift til Abuja, Nigerias hovedstad, med mulighed for genbesøg. Desuden ønsker vi at undersøge muligheden for at udsende volontører,” siger Peter Fischer-Nielsen.

Ikke et nyt missionsselskab

Ofte handler venskabsbånd om projektstøtte til særlige menighedsprojekter. Viborg Stift ønsker det anderledes.

LCCN

 • Ca. 2,5 mio. medlemmer
 • Flere end 2.000 menigheder
 • 9 stifter
  • Abuja Stift
  • Arewa Stift
  • Bonotem Stift
  • Gongola Stift
  • Mayo Belwa Stift
  • ShallHolma Stift
  • Taraba Stift
  • Todi Stift
  • Yola Stift
 • Ærkebiskop er Musa Panti Filibus

  Kilde: Lccn.org.ng

”Vi tror, at vi skal begynde med relationer før projekter. Ikke omvendt. Vi slår meget på, at vi ikke er i gang med at lave et nyt missionsselskab. Derimod vil vi knytte venskaber og åndelige bånd med medleven, forbøn og udveksling af mennesker, så vi alle sammen kan blive lidt klogere på den globale kirke. Både den ene og den anden vej,” siger Peter Fischer-Nielsen.

Men hvad er det, I vil blive klogere på?

”Under vores ophold deltog vi i to gudstjenester. I begge gudstjenester fik vi blik for, hvor gode nigerianerne er til at inddrage hele menigheden under gudstjenesterne. Mange fra menigheden bidrog med sang og dans, og det blev nævnt offentligt, hvem der var kommet på hospitalet, blevet gift eller havde fået et barn. Man nævnte endda de pågældende menneskers mobilnumre, så menigheden kunne ringe eller sende hilsener. Denne oplevelse – og mange andre – blev et spejl, som vi kunne sætte op i forhold til eget kirkeliv. Sammen med nigerianerne og også internt reflekterede vi over forskellene og lærte af hinanden. Den refleksion kunne vi godt tænke os at brede ud i hele Viborg Stift ved at sende præster og lægfolk til Nigeria og få besøg derfra,” forklarer Peter Fischer-Nielsen.

Nigerias kristne er under pres

Ikke kun i Viborg Stift, men også i den danske samfundsdebat, kan en venskabsmenighed sætte brugbare aftryk. At være engageret i en kirke som LCCN giver for eksempel et mere nuanceret perspektiv på et aktuelt tema som kristenforfølgelser, mener stiftspræsten.

”Vi talte med en biskop i Nigeria, der kunne fortælle, at flere end 300 kirkemedlemmer var blevet dræbt i terrorangreb fra den islamistiske terrorgruppe Boko Haram. Angreb som disse skaber afmagt og kan udfordre lysten til at være i dialog med muslimer, forklarede han. Samtidig besøgte vi en by, Shellem, hvor man var ved at bygge en kirke klos op ad moskeen, og hvor muslimer og kristne levede fredeligt side om side. Når man træder ind i en kirke under pres, vil man opleve nuancerne. Det sort-hvide forsvinder, og det er et godt udgangspunkt, når vi skal bidrage til samfundsdebatten,” siger Peter Fischer-Nielsen.

Båndet mellem Viborg Stift og LCCN er ikke helt nyt. Da kirkens første biskop blev indsat i 1973, var det biskop Johannes W. Jacobsen, der foretog bispevielsen, og siden har der ved flere lignende lejligheder været repræsentanter fra Viborg Stift i Nigeria. Gennem årene er også mange missionærer og volontører blevet udsendt til Nigeria fra kirker i Viborg Stift.

Med den nye venskabsaftale ønsker Viborg Stift at knytte endnu stærkere bånd til Nigeria. Og man er godt på vej.

”Benjamin Fuduta, biskop i Abuja Stift, og Musa Panti Filibus, ærkebiskop, udtrykte en stor interesse i at få det her til at fungere. De var meget glade for besøget og italesatte værdien i at stå i et relationelt fællesskab med en dansk kirke i en tid, hvor de føler sig pressede og forfulgte. Nu håber vi bare, at vores udvekslingsplaner lykkes,” slutter Peter Fischer-Nielsen.

Støt Projekt 3026: Kristi Lutherske Kirke i Nigeria nu