fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

We walk ’kaffa da kaffa’ – Vi går sammen

Mange højdepunkter og spændende møder prægede turen for en lille gruppe danskere, der tog turen til Nigeria her i februar. Ved det store kirkekonvent fornyede den lutherske kirke og Mission Afrika deres forpligtelser overfor hinanden.

Det var en følelses- og indtryksmættet tur til Nigeria, som generalsekretær Henrik Engelbrekt Refshauge og bestyrelsesformand Anne Mie Skak Johanson var på til Nigeria her i februar. De havde deres ægtefæller med – og fulgtes tæt med den rutinerede dansk-nigerianer partnerkoordinator Clement S. Dachet.

Efter besøg hos flere kirker og præster i hovedstaden Abuja, gik turen til Demsa i udkanten af Yola, hvor den lutherske kirkes årlige konvent fandt sted. Mie Johanson fortæller her om oplevelsen:


Det var det helt rigtige sted og faktisk et stort øjeblik, da vi på Convention 2020 i Demsa, Nigeria, underskrev den nye partnerskabsaftale mellem Mission Afrika og LCCN (Kristi Lutherske Kirke i Nigeria). Konventet er den årlige samling for kirken, som afholdes for 95. gang.

Omkring 50.000 af kirkens medlemmer var tilstede og samledes omkring årets tema ”Kristi levende brev i verden”. Det er i sandhed ”Baban Taru” – den store samling. Alle biskopperne var med, og de fleste af kirkens præster sammen med repræsentanter for flere europæiske og amerikanske partnere. Alle var vi samlet for at lytte til undervisning, feste og synge og mødes på tværs. Det var her, vi lørdag 29. februar om morgen underskrev den nye partnerskabsaftale. Det var virkelig en oplevelse og et statement af at hele kirken var til stede og på en måde sammen indgik aftalen.

Nye tider, nye samarbejdsformer
Samarbejdet og følgeskabet ”fod ved fod” (kaffa da kaffa) mellem os har nu fortsat i over 100 år. Det er her i Adamawa State i det nordøstlige Nigeria, at Missions Afrikas arbejde startede og store dele af missionens indsats har ligget i Nigeria. Men tider forandrer sig. Hvad der startede som en missionsstation og en rund lerhyttekirke er nu vokset til en stor og stærk landsdækkende kirke. Der har været brug for en gentænkning af samarbejdet, og vi er i løbende dialog med vores venner og partnere i LCCN for at finde den mest udbytterige form for partnerskab.

Den nye partnerskabsaftale med LCCN fokuserer på gensidighed, med gensidige projekter og forhåbentlig gensidig udveksling. Vi har i den grad brug for at lære af hinanden og være til støtte for hinanden. En løbende samtale på vores besøg i kirken omhandlede udveksling i forhold til teologisk uddannelse. Vi mødte meget velkvalificerede teologiske undervisere, som vi gerne vil øge dialogen med, ligesom vi fra Danmark forhåbentlig kan tilbyde teologisk ekspertise på forskellige områder.  Et andet udviklingsområde er gensidig udveksling, hvor kortidsmissionærer sendes fra nord til syd men også fra syd til nord. En del projekter fortsætter, såsom støtte til evangelister og vores fælles scholarship-program.

Stadig usikkerhed omkring sikkerheden
En stor udfordring er sikkerheden i Nigeria, et emne som ærkebiskop Musa Panti Filibus adresserede i sin tale fredag aften. Kirken i Nigeria kæmper mod forfølgelse, chikane og marginalisering. Musa tog udgangspunkt i Paulus tale om skatten vi som kristne har i lerkar. Musa opfordrede kirken til at se mere på skatten end på krukken og gav et ord om tro og håb. Vi besøgende forsøgte at lytte og sætte os ind i de vanskeligheder som LCCN står i, men jeg tvivler på, at vi nogensinde kommer til at forstå det helt. Men vi kan bede for vores venner i Nigeria. Vi kan bede om udholdenhed og nåde til dem.

Mission Afrika har vandret og vil vandre sammen med LCCN, forhåbentlig i mange år frem. Et dokument er bare papir, det bliver vi mindet om i Nigeria, hvor relationer og følgeskab er altafgørende. Vi skal selvfølgelig gå sammen, besøge hinanden, dele tanker og udveksle, for at det bliver et partnerskab. Men nu har vi altså også papir på det.

Her fortæller Mie om det store kirkekonvent

Anne Mie Skak Johanson
Formand i bestyrelsen