fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

Mission Afrikas historiske hjørne

Få et indblik i en lang historie, der berører tusindvis af mennesker.

Mission Afrikas historiske hjørne

Mission Afrika blev stiftet i 1911 under navnet Dansk Forenet Sudan Mission; en selvstændig gren af den internationale organisation Sudan United Mission.  I 2008 ændrede organisationen navn til det nuværende.

LCCN, Kristi Lutherske Kirke i Nigeria, er Mission Afrikas første partner og har derfor en helt særlig plads i missionsorganisationens historie og hjerte.

Historien begyndte, da den danske lægemissionær Niels Høegh Brønnum sammen med hustruen Margaret Brønnum og sygeplejersken Dagmar Rose i 1913 blev udsendt fra Dansk Forenet Sudan Mission for at udøve missionsarbejde i Nigeria.

Brønnum opfattede lægemission som en integreret del af missionsarbejdet og lægemissionæren som læge og forkynder under ét. Denne forståelse af mission lever fortsat i Mission Afrika under betegnelsen “holistisk missionssyn”.

En kirke blev født
Brønnums missionsindsats i Nigeria bar frugt.

Den første dåb fandt sted i 1917, den første menighed af 15 mennesker kunne dannes i 1921, det første fællesmøde af repræsentanter fra forskellige menigheder afholdtes i 1927, og den første ordination af nigerianske præster fandt sted i 1948.

I 1954 kunne en selvstændig luthersk kirke (LCCN) endelig etableres; en kirke, hvor prædiken af evangeliet i tråd med Brønnums missions-vision gik hånd i hånd med socialt og diakonalt arbejde.

I dag er LCCN den største kristne kirke i Adamawa State, Nigeria, med flere end to millioner medlemmer. Kirken har også udvidet sit engagement ud over Adamawa-statens grænser og har således missionsområder i Kontagora og Niger i den nordlige og centrale del af Nigeria.

Mission Afrika i dag
Mission Afrika samarbejder i dag med partnere i Afrika og Danmark om flere end 70 kirkelige og sociale projekter.

Projekterne favner bredt inden for forkyndelse, sundhed, undervisning, kapacitetsopbygning, udveksling, gadebørn, landsbyudvikling og radio/tv.

Mission Afrika har i dag partnere i Nigeria, Cameroun, Mali, Den Centralafrikanske Republik og Sierra Leone. Desuden har organisationen partnerskab med satellit-tv-kanalen SAT-7 og den afrikanske dialog-organisation PROCMURA.


Missionsarkivet

I flere end 100 år har missionærer fra Danmark bragt billed- og lydoptagelser til Danmark fra Afrika.
En gruppe tidligere missionærer har i de senere år været i gang med at opspore og digitalisere dette enestående materiale, så alle interesserede kan få adgang til det.

Find materialet på www.missionsarkiv.dk


 

Missionærer i Nigeria 1913-2013

Gennem tiden har mange hundrede missionærer været udsendt af Mission Afrika/Sudanmissionen til Nigeria.

Tidligere Nigeria-missionær Elisabeth Holtegaard har lavet en liste over samtlige missionærer i Nigeria fra 1913-2013.

Missionærliste for Nigeria 1913 – 2016

Listen bliver opdateret hvert halve år i henholdsvis december og juni. Har du tilføjelser eller rettelser til listerne, er du velkommen til at kontakte Elisabeth Holtegaard eller Mission Afrikas sekretariat.

Hundredevis af billeder er blevet fundet, sorteret og katalogiseret – men vi kunne godt bruge din hjælp! Kender du nogen, der kunne ligge inde med billeder af følgende missionærer, som vi endnu ikke har fundet billeder af?

Jørgen og Winnie Pedersen (Udsendt til Nigeria 1978 – 1980)
Karin B. Pedersen         (1992 – 1993)
Jacob Lysholm Christensen (1995 – 1996)
Jørgen Toft Hansen        (1995 – 1997)
Margit & Poul Erik Sejergaard (1995 – 1996)
Frank Svensson               (1996 – 1998)
Hartvig & Kirsten Kloster   (2005 – 2006)

Kontakt gerne Elisabeth Holtegaard, hvis du har adgang til billeder af disse personer. Tak.


Udgivelser i Sudanmissionen/Mission Afrika 1913-2011

Elisabeth Holtegaard har ligeledes lavet en liste over Mission Afrikas/Sudanmissionens udgivelser fra 1913-2011.

Er du interesseret i at læse nogle af de publikationer, der optræder på listen, er du velkommen til at kontakte Elisabeth Holtegaard eller Mission Afrikas sekretariat.