Hårdt tiltrængt hjælp er på vej – men to liv blev reddet i farten.
“Jeg blev dybt berørt over børnenes skæbne”
Mali i Vestafrika er et land, der er presset på alle parametre. Politisk ustabilitet (og deraf følgende internationale sanktioner), jihadistisk vold, covid-19 efterdønninger… og nu også varemangel på grund af krigen i Ukraine. Mission Afrika sender lige nu en del nødhjælpsmidler til de mennesker, der har måttet flygte fra hus og hjem på grund af kamp og uro.
Thore Eklund og Orla Møller fra Mission Afrika er netop vendt hjem fra et besøg i landet.
De forklarer, at der er over 300.000 internt fordrevne, der opholder sig i og omkring hovedstaden Bamako, hvor der (endnu) er nogenlunde sikkert.
Orla Møller, formidler og grafiker, fik mulighed for at besøge en mindre flygtningelejr, hvor omkring 485 personer bor. Halvdelen af dem er børn. De er fra samme egn og måtte flygte, da deres landsby stort set blev brændt til jorden fanget i krydsild mellem krigeriske parter. De fandt ly hos venner og familie i en landsby lidt længere væk, men også den blev angrebet. Derfor er de ni indlogeret i en interimistisk flygtningelejr i udkanten af Bamako, hvor beboerne i landsbyen Tentembougou har lånt dem et stykke jord.
Et besøg der gjorde indtryk
Orla Møller fortæller:
En ung kvinde sidder i skyggen af et lille overdække bygget af træ og strå. Ved siden af sig ligger hendes to børn, en pige på ca. 7-8 år og en dreng på to år. De er begge meget syge. Faktisk har moren det heller ikke for godt. De er flygtet fra deres by på grund af angreb fra jihadister, og bor nu i denne lejr for internt fordrevne nær landsbyen Tentembougou.
Vi er en lille gruppe, der bliver vist rundt i lejren, der mest består af stråhytter overdækket af presenninger leveret af FN. Her er mennesker i yderste desperation, på kanten af livet. De har ingenting. Vi er berørte af omstændighederne, men forsøger at holde os neutrale og respektfulde.
Da vi går forbi kvinden med de syge og afkræftede børn, bliver det for meget og vi standser op. Francois, der er leder af udviklingsafdelingen i MFLM (vores maliske partnerorganisation), spørger til den lille families situation. Der er en klinik med en sygeplejerske ikke så langt derfra, men moderen har ingen penge og kan ikke få hjælp. Børnene har et stykke bark, en slags naturmedicin, de kan tygge lidt på at få lindring. Ellers må de vente til sygdommen går over af sig selv.
Vi bliver i gruppen hurtigt enige om, at det ikke ligner, at de kommer sig denne gang. Vi samler de pengesedler vi har i lommerne sammen, og en af lejrens ledere opfordrer hende til med det samme at begive sig hen til klinikken.
Tårerne presser sig på
Tårerne presser sig på, da jeg iagttager den afkræftede pige, der er på min egen datters alder. Denne lille familie har fået hjælp i sidste øjeblik, men rundt omkring os sidder andre i deres hytter og hoster. De venter. På hvad? Fremtiden synes udsigtsløs.
Heldigvis er 150.000 kr. nu på vej fra Mission Afrikas nødhjælpspulje til netop denne flygtningelejr. Om ikke så længe bliver forholdene forbedret bare en lille smule for de næsten 500 mennesker i Tentembougou. Vores samarbejdspartnere i MFLM er på pletten for at sikre, at midlerne bliver brugt bedst muligt.
Men hvor ville det være godt at kunne hjælpe endnu flere af disse mennesker, som lige nu søger ly i Bamako og omegn. Har du noget ”i lommerne” du kunne sende afsted?
Klik på linket for at give en gave til Mission Afrikas nødhjælpspulje i dag.
KLIK OG LÆS FLERE ARTIKLER
Er kampen for klimaretfærdighed kirkens ansvar?
Er kampen for klimaretfærdighed kirkens ansvar? Nigeria er et land præget af ekstreme klimaforandringer. Det har de erfaret i Nigeria de seneste år, hvor regntiden har budt på enorme mængder af nedbør. I
Man lader jo ikke mennesker, man elsker, i stikken
Man lader jo ikke mennesker, man elsker, i stikken Som 25-årig nyuddannet sygeplejerske satte Rikke Vestergaard for første gang fødderne på Afrikansk jord. Nu er hun fyldt 80, og har brugt over 40
Mere end 100 år i Nigeria
Mere end 100 år i Nigeria Der var mange steder, hvor det ville være lettere at rejse til, hvor frodigheden ville være større og hvor konflikter og uro ville fylde mindre. Men i
Hvem er Mission Afrikas nye generalsekretær?
Hvem er Mission Afrikas nye generalsekretær? Den 16. september 2024 tiltrådte Daniel Toft Jakobsen som generalsekretær for Mission Afrika. Daniel har allerede i løbet af de første måneder på kontoret fortalt om flere
Med lægetasken i den ene hånd og Bibelen i den anden
Med lægetasken i den ene hånd og Bibelen i den anden Efter den første måneds tid som generalsekretær i Mission Afrika, sætter Daniel Toft Jakobsen ord på nogle af de første indtryk, han
Opdatering fra Libanon
Opdatering fra Libanon Som følge af eskaleringer i regionen er mange Libanesere nu på flugt fra syd og selv i Beirut kan man ikke føle sig tryg. SAT-7 har et af deres studier