Vi lærer at forstå hinanden, når vi giver plads til hinandens historier

Libanon er et land på randen af sammenbrud, splittelse og krig. “Fortælleværksteder” arrangeret af SAT-7 har skabt grobund for forståelse og en ny fortælling.

Disse to unge mænd fra henholdsvis Syrien og Libanon kom op at slås første gang, de mødte hinanden. Gennem samtaler og historiefortælling er de nu blevet gode venner.

Den gigantiske eksplosion på havnen i Beirut i 2021 skabte store ødelæggelser i den libanesiske hovedstad, men afslørede også et samfund lammet af en flygtningekrise, en forsyningskrise, politisk ustabilitet, fordomme og had.

SAT-7’s medarbejdere var til stede med humanitær hjælp efter eksplosionen, og de er til stede i flygtningelejrene med undervisning og praktisk hjælp, men satellit-tv-kanalen havde også lyst til at bidrage med en mere langsigtet hjælp. Der var alvorligt brug for mere gensidighed og forståelse på tværs af skellene i samfundet.

Derfor fik SAT-7 ideen til Fortælleklubber/StoryTelling Clubs.

”Projektet samler unge fra forskellige religioner og trossamfund og lader dem møde hinanden på neutral grund og lytte til hinandes livshistorier og perspektiver,” siger Juliana Sfeir, der er programchef for SAT-7 i Libanon.

Hun tilføjer: ”Initiativet bygger på viden om, at fortællinger spiller en afgørende rolle i fragmenterede samfund. Udsendelserne, som vi har lavet baseret på projektet, hedder ”Lebanon: Our Story” (LOS). Her viser vi, at fortællinger og forståelse er en kraft til at skabe en positiv samfundsforvandling.”

Usynlige barrierer blev brudt ned

Marie-Belle Milan, en 19-årig deltager i projektet, fortæller:

“Vi var 20 teenagere, der var blevet spurgt, om vi ville være interesserede i at deltage i et to-dages historiefortællende klubarrangement. Da vi mødte ind, kendte kun få af os hinanden. På mange måder lignede vi hinanden, men der var usynlige barrierer mellem os.

Ikke bare nogle vægge, men gamle mure bygget lige siden den dag, vi blev født. Mure bygget af racisme og stereotyper. Så kommer krigene. Så kommer hadet og bitterheden – og de dømmende øjne. Atmosfæren er negativt ladet. Vi husker oplevelser, vi har gennemgået eller historier fortalt af forældre og andre ældste.

Så begyndte møderne. Vi hilste på hinanden og begyndte at dele vores historier. Den ene aktivitet efter den anden slog disse gennemsigtige mure ned. Mursten for mursten. Vi kunne pludselig se mere af hinandens unikhed.

Broer blev bygget, og et tillidsbånd begyndte at vokse. Det var, som om en forunderlig nøgle åbnede vores hjerter. Vi begyndte alle at bære hinandens følsomme vidnesbyrd. Både det smukke og det uhyrlige. Vi mødtes som fremmede, men rejste hjem som familie. Det er det, vi kalder enhed og kærlighed. Det er sådan, vi ønsker vores samfund.”

En ny historie om Libanon skabes

Målet med projektet har været at skabe og dele en ny historie for Libanon, der tilbyder håb i en meget skrøbelig social tilstand. Deltagerne bygger først bro til hinanden gennem dialog, derefter styrker de deres forbindelse til hinanden gennem aktiviteter. Det fører til, at de kan være med til at bygge et mere inkluderende og ansvarligt samfund i fællesskab. Lebanon: Our Story søger at udnytte kraften i historiefortælling for at skrive en ny, fælles historie for Libanon; en historie baseret på åbenhed, gennemsigtighed og ansvarlighed.

En af deltagerne, Souad el Ali opsummerer: ”At være forskellig behøver ikke føre til konflikter. Selv hvis vi er forskellige, behøver vi ikke være imod hinanden.”

Erfaringerne udbredes

Historierne om unge libanesere er blevet udgivet sammen som en unik samling, Lebanon: Our Story-bogen, som er kulminationen på deres deltagelse i Storytelling Clubs. Bogen er en opsamling af de unge deltageres fælles fortællinger om håb for fremtidige generationer i Libanon.

Ud fra fem af historierne er der blevet produceret fem dokumentarfilm, der sendes på SAT-7 ARABIC.

Siden har SAT-7 gennemført medietræningskurser for at hjælpe journalister, tv- og mediefolk til at bruge deres fag og indflydelse til at være aktører for positiv social forandring.

Fortælleklubbens resultater inspirerede også til skabelsen af et dramastykke, der demonstrer vigtigheden af inklusion frem for eksklusion af dem, der er anderledes. Dramaserien begyndte at blive vist på SAT-7 i februar 2024.

”SAT-7 vil blive ved med at opmuntre mennesker fra forskellige trosretninger til at bygge broer ved hjælp af fortællinger,” siger Juliana Sfeir. ”Projektet LOS har netop demonstreret den kraft, der ligger i samtalens vigtige redskab.