Trosfrihed skubber på samfundsudviklingen

Et ambitiøst samarbejde med et omfattende teknisk set-up forbandt 80 deltagere fra seks Vestafrikanske lande med Danmark til en konference om religions- og trosfrihed arrangeret af PROCMURA og CKU.

”Det mest spændende var at høre imamerne diskutere deres egne komplicerede problemstillinger med hinanden,” siger Clement Dachet, partnerkoordinator i Mission Afrika og deltager på konferencen.

Hybrid-konferencen, dvs. en blanding af on-line og fysiske møder, d. 30. november og 1. december 2021 blev arrangeret i et samarbejde mellem CKU (Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde) og PROCMURA (Programme for Christian Muslim Relations in Africa). Clement Dachet fra Mission Afrika var også dybt involveret i planlægningen og afviklingen af konferencen. Undervejs ledte han en session, hvor fokus var på lokale regeringers uundværlige rolle i at promovere tros- og religionsfrihed for alle.

Dr. Johnson Mbillah, tidligere generalrådgiver i PROCMURA og nuværende konsulent for organisationen, var god til at kridte banen op: ”Vi behøver ikke diskutere Gud. Lad Gud være Gud.”

Hans budskab var klart og tydeligt, selv gennem en knitrende Zoom-forbindelse: ”Vær ægte og stå for din religion. Du behøver ikke udvande hverken dig selv eller andre. Vi skal ikke knække teologiske æg og lave en religiøs omelet! Vi er ikke relativister, der synes alt er lige meget. Disse konferencer handler om, at vi forsøger at forstå de forskelle der er imellem os.”

Mbillah gav deltagerne yderligere et skub for at sætte snakken i gang: ”Hvis både kristne og muslimer hævder, at deres religion er fredens religion, så må vi snakke om, hvordan vi overfører disse principper til god praksis i vores samfund.”

Et kald til refleksion og reform i islam

Den nigerianske Sheikh Mohammad Nuru Khalid tog stafetten op: ”Skal vi bruge religion til at skabe sociale problemer, eller vil vi bruge religion til at løse vores sociale problemer?”

Sheik Nuru er berygtet, forhadt og tillige elsket for sit kald til selvreflektion og reformer inden for islam. Nogle af hans Youtube-taler har påkaldt sig stor opmærksomhed fra både muslimer og kristne. Han siger: ”Vi har fejlet som imamer, fordi vi har forsømt at undervise, at livet er helligt. I som forældre har fejlet, fordi I ikke har lært jeres børn, at drab er ondt! Mennesker i vort land dør som køer – og samfundets ledere har fejlet. Politikerne har fejlet. Præsidenten har fejlet!”

”En af PROCMURA’s vigtige opgaver er at skabe et forum, hvor muslimske ledere kan reflektere over deres teologi og praksis med hinanden,” siger Clement Dachet, partnerkoordinator i Mission Afrika. ”At bevidne imamerne diskutere med hinanden gjorde et stærkt indtryk på mig. Det kan være startskuddet til noget stort.”

”Skal vi bruge religion til at skabe sociale problemer, eller vil vi bruge religion til at løse vores sociale problemer?”

Nigeria var stærkt repræsenteret

Som noget nyt er Mission Afrikas partnerkirke i Nigeria LCCN (Kristi Lutherske Kirke i Nigeria) begyndt at blive mere aktiv i PROCMURA-regi. Fem repræsentanter fra kirken deltog i konferencen. Den unge kommunikationsmedarbejder Felix Samari var endda på talerlisten. Han har som den første i LCCN gennemført et seksugers træningsforløb i FoRB (Freedom og Religion or Belief) og han var en værdifuld guide for de nordnigerianske delegerede til at forstå konferencens formål og indhold.

Daniel Nygaard Madsen fra CKU, der var med til at facilitere konferencen opsummerer på denne måde: ”For mig at se, var konferencen en solid bekræftelse af, at Tros- og Religionsfrihed er yderst relevant at bringe ind i samtalen mellem Muslimer, Kristne og Afrikanske Traditionalister i Afrika. Der blev talt om retten til at tro eller ikke tro, og retten til at skifte tro – og især retten til at skifte tro er et ømtåleligt emne, som det kan være vanskeligt at have frugtbare samtaler om på tværs af de religiøse grupperinger. Men det synes jeg faktisk lykkedes.”

En platform for kvinders rettigheder

“Vi kan ikke tale om fredelig sameksistens, hvis ikke det inkluderer kvinderne.”

En logisk udløber af tros- og religionsfrihed må også være frihed og menneskerettigheder i et større perspektiv, mente flere af deltagerne. I den ånd var en session i konferencen afsat til at belyse behovet for mere ligestilling mellem kønnene i Afrika.

Talerne slog på, at kvinders rettigheder og ”empowerment” også er en del af religionernes og samfundets opgave: ”Vi skal eliminere diskrimination og vold mod kvinder. De skal respekteres som skabte af Gud og ligeværdige. Vi kan ikke tale om fredelig sameksistens, hvis ikke det inkluderer kvinderne,” udtrykte en af talerne.

”Mener vi, at kvinder ikke kan lede og træffe beslutninger? Hvilke podier giver vi kvinderne i vore kirker og moskeer? Vi burde støtte og opmuntre kvinderne. Der er behov for at skabe platforme, hvor kvinder kan tjene og lede på højeste niveau!”

Positiv tolerance er opsøgende

Dr. Johnson Mbillah rundede konferencen af med denne formaning:

”Negativ tolerance handler om, at vi finder os i hinanden, men ikke blander os i hinandens sager – med andre ord: vi ignorerer hinanden. Positiv tolerance handler om, at vi engagerer os i hinanden, søger dialog og arbejder sammen om at løse problemer. På den anden side, så er negativ solidaritet, at man holder med sin religiøse fløj selv om de tager fejl. Vi skal passe på at nationalisme/etnicisme ikke kaprer religion ind i sin destruktiv dagsorden. Alle religioner skal arbejde sammen for holistiske velvære og trivsel for den menneskelige familie.”

“Positiv tolerance handler om, at vi engagerer os i hinanden, søger dialog og arbejder sammen om at løse problemer.”

Med initiativer, der spænder fra dialogmøder til fredsmarch, ungdomslejre og nødhjælp, viser PROCMURA, at organisationen arbejder hårdt for at gøre taler og intentioner til konkret handling og forandring i samfundet.

Mission Afrika har været involveret i PROCMURAS arbejde siden 1987. Læs mere her https://missionafrika.dk/procmura/

Share This Post

SAMMEN OM NOGET STØRRE

Brænder dit hjerte også for at mennesker i Afrika og Mellemøsten må lære Jesus at kende? Så velkommen i Mission Afrika-familien, hvor vi støtter op om modige kirker, missionærer og medieplatforme, der arbejder med på missionen.