En webshop med passion for design, genbrug og lækker boligindretning

Hver gang, der sælges en stol eller en kurv eller en lampe på Mission Afrika Genbrugs nye webshop frkrose.dk så jubler genbrugskonsulenterne på Mission Afrikas sekretariat i Højbjerg. Et nyt genbrugskoncept har set dagens lys.

Sidst i november 2022 blev der holdt en lille åbningsreception på sekretariatet for at fejre, at nu var webshoppen klar til lancering efter mange måneders hårdt arbejde. Her i 2023 er der så kommet ekstra gang i salget, efterhånden som kendskabet til de trendy og eksklusive genbrugseffekter bliver udbredt.

Tidligere genbrugsleder Bente Pahus, udviklingskonsulent Mette Swartz og grafiker David Wanninger har stået i spidsen for dette nyskabende initiativ.

MAgazinet har mødt Mette Swartz, der er en af de nyere tilføjelser til genbrugsteamet, for at høre mere om hendes arbejde og den nye webshop.

En gammel passion vakt til live

Mette Swartz er en alsidig kvinde. Meget af sit liv har hun arbejdet som journalist og kommunikationsansvarlig. Men hun har også været ansat hos og udsendt gennem Mission Afrika til SAT-7 på Cypern sammen med sin mand Claus fra 2014-2019. Da muligheden for at arbejde for Mission Afrika bød sig i september 2021 sprang hun til. Det var nemlig en gammel passion for butikker, genbrug og design, som hun fik lov til at kaste sig helhjertet ind i igen.

”Butiksdrift har altid interesseret mig. Jeg er iværksætter, forklarer Mette Swartz. ”Min mand og jeg har gennem årene på forskellige vis haft salgsområdet tæt inde på livet.

”Jeg slog til da jeg blev spurgt om at træde ind i Mission Afrika Genbrug, for det er et kreativt og spændende arbejde,” fortæller Mette Swartz. ”Det giver supergod mening. Vi har med en masse frivillige at gøre, og jeg elsker genbrug.”

Så tilføjer hun med et smil: ”Når jeg går på pension, vil jeg i arbejde i en genbrugsbutik. Den tanke har jeg altid liggende i baghovedet!”

Ansat til at nytænke

”Jeg er ansat som udviklingskonsulent, så min hovedopgave er at analysere, hvor genbrugsområdet bevæger sig hen. Genbrug har været en kæmpe succes de sidste 40 år – og er det stadigvæk. Men det er også på tide at udvikle nye forretningskoncepter,” forklarer Mette Swartz.

Mission Afrika Genbrug har en målsætning om at vokse. De eksisterende butikker skal udvikles og finjusteres, der skal åbnes nye butikker, og de mange gode genbrugsvarer, skal ud via andre kanaler. Derfor indrettede Mission Afrika for nogle år siden en campingvogn og omdannede den til en ”shop på hjul”. Bemandet med unge frivillige er den at finde på de danske landeveje og kirkelige stævner om sommeren.

En unik webshop

Det seneste skud på stammen er webshoppen Frøken Rose. Det er en ret unik webshop – mest fordi den ikke blot er en forlængelse af en genbrugsbutik, men der har sit helt eget look og brand.

”Vi opdagede, at der på de sociale medier er 1000-vis af mennesker, der har smag for design, er interesseret i vintage genbrug og indretningsgenstande til deres sommerhuse,” siger Mette Swartz.

Flere tusinde sommerhuse har skiftet ejer inden for de sidste fem år, viser statistikken. Mange af disse nye ejere er på udkig efter spændende og bæredygtige varer, som de kan skabe en unik indretning af deres feriebolig med.

”Vi har jo mange af den slags varer ude i de forskellige genbrugsbutikker, men de kan være svære at finde for den almindelige kunde. Derfor besluttede vi os for at lave en webshop, der henvender sig til alle, der holder af genbrug og lækkert design – og lige nu står midt i bolig- og sommerhus renovering,” siger Mette Swartz.

”Vi gik derfor i gang med at analysere kundegrundlaget, og håndplukke blandt de bedste varer. På den måde får vi fat i nogle andre kunder end dem, der måske traditionelt kommer i genbrugsbutikkerne.”

En ny slags frivillige skal også rekrutteres

”Det er en krævende form for webshop, vi har gang i, fordi vi ikke har 10.000 af samme vare. Vi skal indregne, at det kræver tid at fotografere, måle, veje og beskrive hver enkelt vare,” forklarer Mette Swartz

For at det virkelig kan komme til at betale sig, har genbrugsteamet brug for en god flok dygtige frivillige til at hjælpe sig. Derfor er Mette og de andre i fuld gang med at engagere frivillige i Aarhus-området. Når varen er solgt, så skal der desuden være hjælpere til pakning og forsendelse.

”Nu er den i gang – vi har fået en fantastisk start!”

Mette Swartz’s begejstring er svær at skjule. Hun fortsætter med at fortælle om drømmen om at få gang i et krea-værksted, hvor frivillige kan hjælpe med at renovere og male møbler. Der skal også samles en masse garn og stof ind, så der kan hækles, syes og strikkes flotte ting som tæpper og tasker.

Ideerne og optimismen er på plads – det er et meget spændende, nyt koncept. Det tegner godt for genbrugsområdets fremtid. Se selv efter på frkrose.dk.